Skulptūra ,,Metraštininkas“

Vilniaus senamiestyje esančio kiemelio istorija siekia XV a.–XVI a. kuomet gretimame kieme veikė Mamoničių spaustuvė. Savo gyvavimo laikmečiu Mamoničių spaustuvė (1574–1624) tapo svarbiausia Vilniuje ir gavo karališkosios spaustuvės vardą bei privilegijas. Dar yra manoma, kad čia buvo ir pirmoji Pranciškaus Skorinos (1490–1541) spaustuvė, kuris buvo rusėnų kilmės LDK visuomenės veikėjas, išspausdinęs pirmąją knygą Lietuvoje, senąja rusėnų kalba.

Metraštininko kiemelyje stovinti rausvo granito dekoratyvinė skulptūra „Metraštininkas“ kiemelyje atsirado ne visai legaliu būdu. Tai buvo V. Krutinio, Dailės instituto studento, diplominis darbas. Buvo manyta, kad ji čia stovės laikinai. Po Krutinio darbo gynimo, skulptūra turėjo būti demontuota. Tačiau ji liko ir jau skaičiuoja 42 metus. Skulptūra vaizduojanti sėdintį žmogų, su ant kelių atversta knyga, skirta priminti gretimame name buvusią Mamoničių spaustuvę ir pagerbti spausdinimo pradininko Lietuvoje, P. Skorinos, atminimą.

Paminklas pastatytas sovietmečiu, be valdžios leidimo. Tada buvo nutylima, kam figūra skirta, vadinta tiesiog ,,Metraštininku“. Skulptorius Vaclovas Krutinis pasakojo:

,,Atvažiuoju sunkvežimiu, su darbininkais, pradedu kasti duobę pamatams Paveldo apsaugos kiemelyje. Manęs klausia, ką statome, sakau, diplominį darbą, laikinam gynimui… Kitą dieną jau stovi skulptūra, šaukiama komisija… Kadangi minimas Vilniaus įkūrimo 630-metis, tai paliko… darbas pastatytas be leidimo, be derinimo, studento įžūlumo dėka.“

Informaciją parengė:

Augustė Juodėnaitė

Informaciniai šaltiniai:

  1.  Vaclovas Krutinis. – Vilnius,  2008. – p.49.
  2. Marcišauskytė -Jurašiėnė, Jolanta. ,,Metraštininkas“ (paminklas Pranciškui Skorinai ir Mamoničių spaustuvei) // Marcišauskytė – Jurašienė, Jolanta.  Vilniaus skulptūrų kelias. – Vilnius, 2013. – P. 190-193,
  3. ,Metraštininko kiemelis“ – žymi Vilniaus senamiesčio vieta.

2 thoughts on “Skulptūra ,,Metraštininkas“

Leave a Reply