Metalo skulptūros

Rafal Piesliak (g. 1983) yra Vilniaus Dailės Akademijos auklėtinis, konceptualus skulptorius, kuriantis erdvines instaliacijas bei objektus iš įvairių šviesos šaltinių. Jis taip pat yra Lenkų teatro Vilniuje aktorius ir scenografas. Pirmą instaliaciją sukūrė ir viešai pristatė 2009 metais. R. Piesliak kūrybą galima suskirstyti į periodus, kurių metu, autorius visą kūrybinę energiją paskiria tam tikros temos plėtojimui. Teminiuose cikluose, skulptoriaus objektai tarsi pratęsia vienas kitą ir tampriai susipina idėjiniais saitais. Viena svarbiausių ir ilgiausiai nagrinėtų R. Piesliak kūrybos temų apima žmogaus savijautos ir emocijų ryšį su jį supančia aplinka. Instaliacijose autorius šią temą atskleidžia įvairiais būdais keisdamas ir performuodamas ekspozicinę erdvę bei į kūrybinį eksperimentą įtraukdamas žiūrovą ir jo potyrius.

Buitinės apšvietimo priemonės skulptoriaus naudojamos kaip atmosferos kaitos įrankiai, simbolizuojantys socialinės terpės beveidiškumą ir susvetimėjimą. Anot autoriaus, patys objektai jo darbuose savaime neturi paskirų reikšmių, tuo tarpu jų visuma tarnauja kaip instrumentas stebėtojo naujos patirties formavimui. Industrinės dvasios kupinos, lyg apnuogintos konstrukcijos, R. Piesliak instaliacijos savyje talpinančios gilias, psichologinių išgyvenimų kupinas temas, neretai yra kuriamos specialiai pasirinktai erdvei, eksponuojamos vieną kartą, o vėliau autoriaus išrenkamos.

Tarp R. Piesliako sukurtų metalo skulptūrų Markučiuose yra laikrodis, kuris vienoje pusėje rodo 7-ias, kitoje – 4-ias valandas. Tai simbolizuoja darbo dirbtuvėse pradžios ir pabaigos laiką. Kitos skulptūros iš betono, metalo ir stiklo simbolizuoja naująją miesto centro architektūrą, tarp medžių kybo metaliniai paukščiai. R. Piesliakas 2010 metais gavo Lenkijos valstybinį apdovanojimą už nuopelnus lenkų kultūrai. Kartu su juo meną kuria tėvas Ryšardas, todėl ant skulptūrų inicialai dviprasmiški – tinka ir tėvui, ir sūnui.

Informaciją parengė:

Valdas Selenis

Informacijos šaltiniai:

  1. Kazlauskas,  Albertas. Vilniaus gatvės gyvos. Gidas po miesto periferiją. – Vilnius, 2017, p. 117.
  2.  Mokrzecka, Ewelina.  Rafał Piesliak: Wystawiam instalacje, później je niszczę. 
  3. Rafal Piesliak. Designer/Artist. 

Leave a Reply