Švč. Dievo Motinos  Ženklo iš dangaus cerkvė

Iki XIX a. pab. Žvėrynas buvo Vilniaus priemiestis. 1893 m. pirklys Vasilijus Martinsonas suskirstė Žvėryną sklypais ir ėmė pardavinėti. Gyventojų daugėjo, o dauguma jų buvo stačiatikiai, todėl imta galvoti apie jiems skirtus maldus namus. V. Martinsonas padovanojo stačiatikių bendruomenei žemės sklypą cerkvei statyti. Lėšų paaukojo Vilniaus ir kitų Rusijos miestų tikintieji.

1903 m. vasarą buvo pašventinta Švč. Dievo Motinos  Ženklo iš dangaus cerkvė. Projekto autorius Michailas Prozorovas. Šventovė pavadinta stebuklinga laikomos Kursko Švč. Dievo Motinos  Ženklo iš dangaus ikonos garbei. Prabangiai aptaisytą jos kopiją cerkvei padovanojo tuometinis Vilniaus stačiatikių patriarchas Juvenijus.

Švč. Dievo Motinos  Ženklo iš dangaus cerkvė yra tipiškas XIX a. pab. – XX a. pr.Lietuvoje statytų masyvių cerkvių sunkiais kupolais pavyzdys. Jų formos vadintos naujuoju bizantiniu stiliumi. Joms buvo siekiama suteikti kuo rusiškesnį pavidalą.

Greta cerkvės esantis namas buvo skirtas vaikų prieglaudai. Pirmojo pasaulinio karo metais čia glaudėsi ne tik stačiatikių, bet ir katalikiškų neturtingų šeimų vaikai. Prie cerkvės veikė mokykla ir biblioteka.

Informaciniai šaltiniai:

  1.  Viliūnienė, Gina, Urbakavičius, Raimondas. Vilniaus šventovės.  – Vilnius, 2012. – P. 296-301.

Leave a Reply