Pinigų muziejus

Pinigų muziejaus užuomazgų galima aptikti dar 1985 m., kai SSRS Valstybinio banko Lietuvos respublikinėje kontoroje (VB RK) buvo įrengtas Valstybinio banko istorijos muziejus. 1986 m. jis įregistruotas kaip vienas iš LSSR visuomeninių muziejų; jame buvo saugomi 489 pagrindinio fondo eksponatai. Muziejaus prižiūrėtojos pareigos buvo patikėtos ilgametei SSRS VB RK darbuotojai Genovaitei Leonavičiūtei. Muziejaus rinkinių formavimas apsiribojo ideologiniais ir propagandiniais tikslais renkama medžiaga apie bankininkus karo dalyvius ir darbo veteranus, skaičiavimo technikos, jubiliejinių, apyvartinių ir išimtų iš apyvartos rublių rinkimu. Nuo 1988 m. atsakingu už muziejaus veiklą visuomeniniais pagrindais paskirtas SSRS Valstybinio banko Lietuvos respublikinio banko Reikalų valdybos viršininkas Vladislavas Andriuškevičius.

1990 m. atkūrus Lietuvos nepriklausomybę ir įsteigus Lietuvos banką, SSRS Valstybinio banko Lietuvos respublikinis bankas ir jam pavaldžios įstaigos buvo likviduotos. Muziejaus veikla sustabdyta. 1993 m. G. Leonavičiūtei vėl pavesta atnaujinti muziejaus veiklą. Iš dovanotų, bankų skyriuose rastų ir skolintų eksponatų buvo parengta muziejaus ekspozicija. 1996 m. ją kritiškai įvertinus naujajai Lietuvos banko vadovybei, muziejus vėl uždarytas, o ekspozicija išardyta. 1997 m. birželio 10 d. Lietuvos banko muziejaus vedėju-fondų saugotoju paskirtas istorikas ir muziejininkas Vidmantas Laurinavičius. Parengta Muziejaus veiklos ir rekonstrukcijos koncepcija, jai pritarė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos muziejų asociacija. 1997 m. lapkričio 11 d. Lietuvos banko direktorių komitetui pristatyta muziejaus tolesnės veiklos vizija, numatytos jos pagrindinės gairės, pateikti siūlymai dėl muziejaus veiklai reikalingų patalpų ir vertybių apsaugos. Muziejui nutarta skirti 125 kv. m patalpas (iš jų 100 kv. m – ekspozicinis plotas) banko pastate Totorių g. 2/8, turėjusias įėjimą iš gatvės pusės.

Lietuvos banko muziejus atidarytas 1999 m. birželio 25 d. 2009–2010 m. rekonstravus muziejaus patalpas duris atvėrė Lietuvos banko Pinigų muziejus. Čia, per du aukštus išsidėsčiusiuose penkiose salėse, lankytojai gali susipažinti su pasaulio pinigų ir bankininkystės istorija, Lietuvos pinigais, bankininkystės raida šalyje nuo pirmųjų kredito įstaigų atsiradimo iki šių dienų. Ekspozicijose gausu interaktyvių mokomųjų priemonių, teminių filmų, žaidimų, kurie padeda visuomenei geriau suprasti Lietuvos banko, kaip Lietuvos Respublikos centrinio banko, tikslus ir atliekamas funkcijas; judamieji stendai ir specialūs keltuvai leidžia ekspoziciją apžiūrėti įvairaus amžiaus žmonėms ir neįgaliesiems. Lietuvos banko Pinigų muziejaus vedėjas Vidmantas Laurinavičius. Muziejuje sukaupta per 55 tūkst. eksponatų. Vienas iš ypatingų traukos pas mus objektų – į pasaulio Gineso rekordų knygą įrašyta didžiausia pasaulyje monetų piramidė iš 1 milijono 935 centų. Rekordo fiksuotojai pažymi, kad piramidė buvo pastatyta iš lietuviškų 1 cento monetų prieš euro įvedimą pagerbiant buvusią Lietuvos valiutą litą. „Milijono centų piramidė“ baigta statyti 2014 m. lapkričio 29 d. Pinigų muziejuje esanti piramidė yra didžiausia pasaulyje piramidė pastatyta iš pinigų.

Lankytojams suteikiame galimybę ne tik apžiūrėti vertingus eksponatus ir susipažinti su informaciniuose stenduose pateikta informacija, bet ir patiems aktyviai dalyvauti pažinimo procese. Interaktyvios mokomosios priemonės stebėtoją paverčia dalyviu – jis gali savarankiškai nusikalti suvenyrinę plokštelę, pasisverti ant specialių svarstyklių ir sužinoti, kiek jis kainuotų, jei būtų auksinis, platininis ar sidabrinis. Ir tai toli gražu ne viskas. Virtualios ekspozicijos, teminiai filmai, žaidimai, specializuota interneto prieiga – visa tai galima rasti kompiuteriniuose terminaluose su jutikliniais ekranais. Daugiasluoksnėje muziejaus ekspozicijoje, kurioje susipina turtinga pinigų istorija ir šiandienos ekonominio gyvenimo aktualijos, įdomios informacijos ras kiekvienas. Pinigų muziejus yra pirmasis Baltijos šalyse, kuriame įdiegta vertimo į gestų kalbą elektroninė sistema. 2013 m. Lietuvos banko Pinigų muziejus pateko į mokslinio žurnalo „MintWorld Compendium“ sudarytą geriausių viso pasaulio valstybių centrinių bankų muziejų penketuką kartu su Kanados, Pietų Korėjos centrinių bankų, Vokietijos Bundesbanko ir Jungtinių Amerikos Valstijų Federalinio rezervo sistemos pinigų muziejais.

Tais pačiais metais Lietuvos banko Pinigų muziejus išrinktas svetingiausiu muziejumi Vilniuje, konkurse „Vilniaus svetingumas 2013“. 2014 m. Europos muziejų forumo prie Europos Tarybos jis buvo nominuotas apdovanojimui „Europos metų muziejus 2014“.

Informacijos šaltiniai:

  1. Pinigų muziejaus istorija.
  2. Pinigų muziejus.
  3. Pinigų muziejus.
  4. Pinigų muziejus.

Leave a Reply