Salotės ežeras

Iš viso Lietuvoje telkšo apie 2830 ežerų, kurių plotas didesnis nei 5 ha. Dar apie 3100 – mažesnių. Vilniaus mieste yra net 18, keturi iš jų yra – bevardžiai. Įdomu, kodėl jie neturi pavadinimo, čia gal kaip ir su eilėraščiais: vieni turi, o kiti – tiesiog be pavadinimo. Dalį Vilniaus ežerų galima pasiekti visuomeniniu transportu.

Salotė – Vilniaus rajono savivaldybėje, 0,5 km į pietus nuo Pilaitės telkšantis ežeras. Ežeras netaisyklingo pavidalo, ilgis iš šiaurės rytų į pietvakarius 0,5 km, plotis iki 0,5 km., turi ir keletą įlankų. Pietvakarinis krantas ir įlankų galai užpelkėję ir kuo toliau, tuo labiau pelkėja. Rytuose įteka upelis iš Baltiešos ežero, šiaurės rytuose išteka bevardis Sudervėlės intakas (Neries baseinas), vanduo maišosi, keičiasi. Nors dauguma mano, jog ežeras labai užterštas – vandens tyrėjai sako, kad vanduo gana švarus maudytis.

Viename iš padavimų apie Salotės atsiradimą pasakojama, jog ten, kur dabar yra ežeras – anksčiau stovėjo pilis, kurią valdė labai rūstus karalius. Nebuvo dienos, kad jis ko nors nemuštų rykšte. Kartą į pilį atėjo senuku pasivertęs burtininkas, karalius jį nesvetingai priėmė, už tai burtininkas po pilimi atvėrė didžiulį ežerą.

Tai Vilniečių pamėgta poilsio vieta, čia įrengtos persirengimo kabinos, šiukšlių konteineriai, tinklinio aikštelė. Didžiulė vaikų žaidimų aikštelė, veikia vandens sporto bazė. Yra gelbėtojų postelis, tualetai, sezono metu veikia prekyvietė. Žmonės net ir ne sezono metu čia ateina pasigrožėti ežere plaukiojančiomis gulbėmis, bei antimis.

Informacijos šaltiniai:

  1. Apie tris Vilniaus ežerus.
  2. Prie Salotės ežero vilniečius atviliojo išskirtinė pramoga.
  3. Salotė (ežeras).
  4. Salotės ežeras Vilniuje.

Leave a Reply