Skulptūra „Dviaukštis“

„Dviaukštis“ – antroji 2009 m. vykusio projekto „Vilnius – Europos kultūros sostinė“ skulptūra. Jos autorius Mindaugas Navakas sako, kad „Dviaukštis“ yra pusiau skulptūra, pusiau statinys, nes į jį galima įeiti. Jos aukštis –  450 cm. Viršutinė dalis primena barokinės bažnyčios kupolą. Skulptūros stogelio kiaurymėje skulptorius įmontavo ametisto geodą. Šis ametistas pargabentas iš Brazilijos, o skulptūra stovi rajone, kuris buvo vadinamas „amerikonų“, „brazilų“ rajonu arba tiesiog „argentinke“. Čia esantys namai pastatyti į sovietinę Lietuvą grįžusiems lietuvių emigrantams, kurių dauguma vėliau buvo ištremti į Sibirą.

Skulptorius labai domėjosi archajine kultūra, Egipto architektūra, todėl ir savo kūriniuose panaudojo nemažai suabstraktintų motyvų. Vienas iš tokių bruožų – kolonos, būdingos tiek Egipto, tiek Vilniaus architektūroje. „Dviaukštis“ asocijuojasi ir su Stounhendžu, kuris pastatytas panašiu principu sudedant akmenis keliais aukštais.

Kitos dvi projekto skulptūros –  V. Urbonavičiaus „Krantinės arka“ prie Karaliaus Mindaugo tilto, o Roberto Antinio „Puskalnis“ prie Geležinio vilko tilto.

 

Informacijos šaltiniai:

  1.  Marcišauskytė-Jurašienė, Jolanta. Vilniaus skulptūrų kelias. – Vilnius, 2016. – P. 95-97.
  2. Skulptūros, kurias būtina pamatyti: akmenyse užkoduotos ir labai brangiai kainavusios paslaptys. Dviaukštis.
  3. Skulptūrų Neries krantinėje autoriai: tikras menas ne gražus, o teisingas.

Leave a Reply