Miesto laboratorija

Grupės iniciatyvių žmonių įkurtas modernus ir aplinkai draugiškas bendruomenės edukacijos centras – „Miesto Laboratorija“ Sapiegų parke. Čia „auginamos“ ir pristatomos žaliosios iniciatyvos ir praktikos, kurias savo intensyviame gyvenime nesunkiai gali pritaikyti kiekvienas miesto gyventojas.

Įkūrėjai įkvėpti aplinkosauginės kultūros pavyzdžių Amsterdame, Kopenhagoje, Berlyne, nori juos perkelti ir į mūsų bendruomenę bei šviesti ją darnaus gyvenimo būdo, aplinkos ir energetinių išteklių tausojimo bei modernios daržininkystės mieste temomis.

Organizacijos narius vienija bendros idėjos – aplinkosauga, efektyvus energijos panaudojimas, tvarios visuomenės kūrimas ir pan.

„Miesto laboratorija“ rengia viešas dirbtuves, mokymus ir šventes, taip pat gali pasiūlyti savo erdvę bei paslaugas ir renginiams, mokymams, suorganizuoti privačias dirbtuves.

„Miesto laboratorijos“ didžioji salė (kartu su baru) yra 150 kv. m. dydžio.

Joje ištisus metus veikia hidroponinis daržas, kuriame atliekami daržo patalpose eksperimentai. Hidroponika – tai augalų auginimo būdas vandenyje, praturtintame maistinėmis medžiagomis ir deguonimi (augalai auga be dirvožemio). Tai turbūt vienintelė vieta Lietuvoje, kur kiekvienas norintis gali laisvai ateiti ir apžiūrėti tokio daržininkavimo sistemą.

Kaip vienas iš centro išlaikymo šaltinių atidaryta bendruomenės kavinė, tiksliau patalpose esanti atvira virtuvė, žmones prisėsti kviečiantis ilgas baras bei stalai su daug skirtingų kėdžių. Palaikant darnaus gyvenimo mieste idėjas, kavinės veikloje nenaudojami vienkartiniai indai, maistas, iš kurio gaminama yra vietinis, sezoninis, visuomet šviežias ir pagamintas kaip namie. Virtuvėje sunkiai surasite dvi vienodas lėkštes ar puodukus (naudojami žmonių padovanoti indai ir įrankiai), visos pakuotės atsakingai rūšiuojamos, o organinės atliekos – kompostuojamos. Visos lėšos, surinktos iš kavinės, skiriamos tolimesnei centro vystymo veiklai.

Informacijos šaltiniai:

  1. Apie mus.

Leave a Reply