Lietuvos nacionalinė biblioteka

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos pagrindinis pastatas suprojektuotas architekto V. Anikin ir inžinieriaus C. Strimaičio dar 1953 m. (neįgyvendintas), o pastatytas tik 1963 m. pagal L. Kazarinskio projektą. Pagal pirminį projektą turėjo būti gausu lipdytinio dekoro sovietine tematika (knyga, žvaigždė, pjautuvas ir kūjis), komunizmo vadų K. Markso, F. Engelso, Lenino ir Stalino portretai pagrindiniame fasade. Rengiant projektą konsultuotasi su V. I. Lenino bibliotekos Maskvoje inžinieriumi. Statybos vyko lėtai. Po ilgų derinimų suprojektuotas simetriškos kompozicijos pastatas su gausiai dekoruotų aštuonių kolonų portiku vėliau buvo pastatytas kur kas santūresnis su supaprastintu dekoru. Bibliotekos dekoras pakankamai iškilmingas – vestibiulio sienos ir puskolonės apdailintos dirbtiniu marmuru, 1963 m. įrengtas modernistinis Antano Garbausko vitražas “Į šviesią ateitį“. Aplink paradinį vestibiulį trijuose aukštuose išdėstytos skaityklų salės. Priešais biblioteką suformuota aikštė su skveru, kuriame 2011 m. atidengta Juozo Kęstučio Patamsio skulptūra „Žinia“.

Bibliotekos priestatas, pastatytas 1986 m. pagal architektų G. Baravyko ir L. Majerienės projektą, skirtas nacionalinės bibliotekos fondams saugoti, tęsia pagrindinio pastato vidaus erdvių organizaciją. Jo viduryje išdėstytos saugyklos, kurias iš šonų supa darbo kabinetai. Kompozicinis interjero sprendimas išsiskiria savita senų ir naujų formų sinteze. Horizontaliame ir vertikaliame pastato tūrio ir langų proporcijų skaidyme atsispindi socialistinio realizmo arcitektūrai būdingas monumentalumas. Kompozicijoje naudojamos ir stilizuotos istorinės formos – eskiziškai tęsiama dekoratyvinė senojo pastato karnizo linija, komponuojamos masyvios galinės sienos puskolonės.

2008–2016 m. vyko bibliotekos rekonstrukcija, sumoderninusi ir praplėtusi vidines erdves, kuriose nuolat vyksta netradiciniai inovatyvūs projektai ir įvairūs renginiai.

Informaciją parengė:

Valdas Selenis

Informacijos šaltiniai:

  1. Drėmaitė, Marija, Petrulis, Vaidas, Tutlytė, Jūratė.  Architektūra sovietinėje Lietuvoje. -Vilnius, 2012. -P. 258.
  2. Vilnius 1900 – 2012. Naujosios architektūros gidas. – Vilnius, 2011. – P. 104, 173.

Leave a Reply