Pociejų rūmai

Tai XV – XIX a. pastatas, turintis gotikos fragmentų. Keturi triaukščiai korpusai juosia ilgą stačiakampį pereinamą kiemą su įvažiavimo anga ir siauresne perėjimo anga. Sienos plytų mūro, tinkuotos; stogas dengtas čerpėmis. Šiaurės rytų korpuso patalpos išdėstytos dviem eilėmis, šoninių korpusų – viena eile. Gatvės ir pietryčių korpusai su skliautuotais rūsiais. Gatvės korpuso pagrindinis (šiaurės rytų) fasadas klasicistinio dekoro. Didelius antrojo aukšto langus ryškina trikampiai sandrikai ir apvadai. Antrame ir trečiame aukštuose yra tinko rustų, pastogėje – meandrų frizas ir karnizas. Įdomus pereinamas skersgatvinis kiemelis.

XVI a. pradžioje šioje vietoje prie Vokiečių gatvės jau stovėjo mūrinis gotikinis namas. XVII a. pirmoje pusėje jame gyveno valdovo Zigmanto Vazos gydytojas Vilniaus burmistras V. Letovas, vėliau jo sūnus liuteronas medicinos ir filosofijos daktaras Motiejus Vorbek-Letovas (Mattheus Vorbeck Lettow, 1593 –1663), kuris buvo Kristupo Radvilos ir karaliaus Vladislovo II Vazos gydytojas ir sekretorius, miesto magistrato tarėjas. Po 1748 m. gaisro namas atstatytas ir buvo vadinamas puošniais rūmais. XVIII a. priklausė Pociejams, buvo trijų aukštų, stačiakampio plano, kieme buvo arklidė, ratinė, sandėlis. XIX a. pradžioje pastatyti kiemo triaukščiai korpusai. Namas rekonstruotas 1954 m. pagal architekto Justino Šeiboko projektą.

Šiuo metu name yra įsikūrusi „Vilniaus vandenų“ centrinė būstinė ir klientų aptarnavimo skyrius.

Informaciją parengė:

Valdas Selenis

Informacijos šaltiniai:

  1. Bučas, Jurgis. Pociejų namas. // Lietuvos TSR istorijos ir kultūros paminklų sąvadas.  – Vilnius, 1988. – T. 1, P. 372 – 373.
  2. Ragauskas, Aivas. Vilniaus miesto valdantysis elitas XVII a. antrojoje pusėje (1662 – 1702 m. ). – Vilnius, 2002.-P. 111.
  3. Venclova, Tomas. Vilniaus vardai. – Vilnius, 2006.- P. 82.

Leave a Reply