Naminių gyvūnėlių kapinės

Vilniuje yra dvi gyvūnų kapinės. Tačiau legalios tik vienos, kitos – ne. Nelegalios kapinės yra Vilniaus Karoliniškių rajone, prie televizijos bokšto. Šios kapinės, pasak savivaldybės, yra per arti daugiabučių, vandens gręžinių, todėl yra nelegalios ir augintinio laidojimas šiose kapinėse gali savininkui užtraukti piniginę baudą.

Karoliniškėse prie televizijos bokšto naminiai gyvūnai pradėti nuo pat mikrorajono įkūrimo, maždaug nuo 1970 metų. 2009 metais spaudoje pasirodžius pranešimams apie kapines rausiančias ir nudvėsusių augintinių kūnais mintančias lapes, Vilniaus miesto savivaldybėje svarstyta kapinių legalizavimo galimybė. Tuometinė Karoliniškių seniūnijos seniūnė Violeta Gedminaitė pasisakė prieš legalizavimą. Kapinės legalizuotos nebuvo. 2012 metais skelbta apie kapų iškėlimą į 2011 m. įkurtas Vilniaus miesto gyvūnų kapines bei nelegalių kapinių panaikinimą. 2015 metų spalį Vilniaus meras Remigijus Šimašius patikino sieksiąs kapinių legalizavimo. Šiuo metu už gyvūnų laidojimą kapinėse gali būti skiriama bauda.

Tačiau Vilniaus savivaldybė atsižvelgusi į augintinių savininkų norus, skyrė 4,5 ha plotą legalioms gyvūnų kapinėms. Jos yra įkurtos tarp Lentvario ir Liudvinavo gyvenviečių, netoli „Regitros“. Vilniuje nemažai žmonių, norinčių pagerbti savo augintinius už ilgą draugystę ir atsidavimą. Šiuo metu gyvūnų kapinėse stovi virš 100 gyvūnų kapaviečių. Dažna kapavietė pažymėta įkalta lentele su gyvūno vardu, tačiau yra ir prašmatnesnių kapų – betonuotų paminklų su tvorelėmis.

Informaciją parengė:

Valdas Selenis

Informacijos šaltiniai:

  1. Černiauskas, ŠarūnasVilnius legalizuoja gyvūnėlių kapines.
  2. Gyvūnų kapinės. 

Leave a Reply