Centrinė universalinė parduotuvė

Centrinė universalinė parduotuvė yra Neries terasose, penkių aukštų, stačiakampio plano. Apatinėje terasoje yra įėjimas į I aukštą, viršutinėje – į III aukštą, iš kurio buvo galima patekti į pėsčiųjų alėją ir suprojektuotas, bet neveikiančias lauko kavines. Tūris 75 000 kub. m. bendras plotas 5600 kvad. m. kolonų tinklas 9×9 m. Iš gelžbetonio karkaso konstrukcijų sukonstruotą pastatą architektai „pakabino“ ant ištisai įstiklinto cokolio ir „aprengė“ itin lakoniškais funkcionalistiniais fasadais su įstiklintomis juostomis. Keturiose aukštuose įrengta 400 darbo vietų prekybos salės su eskalatoriumi, aplink kurį išdėstytos prekybinės erdvės. V aukšte buvo siuvykla, sandėliai, administracinės ir buities patalpos.

Pastato pietrytinėje dalyje (I ir II aukšte) yra bufetas ir personalo valgykla. Virš iškyšos rytinės dalies per visą pastato ilgį įrengta plati terasa. Konstrukcija – surenkamojo gelžbetonio karkaso su kolonų tinklu. Sienos – gelžbetonio plokščių, apdailintų baltomis stiklo plytelėmis. Fasadų kompozicija santūri; vyrauja du skirtingo dydžio horizontalūs tūriai, kuriuos skaido vitrininių langų juostos. Išraiškingiausias pietinis fasadas, kuriame kontrastingai dominuoja juostinis I – II aukšto ir pailgas stačiakampis viršutinės dalies tūris. Pietinio fasado I aukšto dalis įtraukta, II aukštas atremtas į kolonas, aplink kurias įrengtos prekių vitrinos. Ryškus III – V aukštų tūrio akcentas – pietinėje pusėje įkomponuotas parduotuvės ženklas.

Parduotuvė pastatyta 1973 metais pagal architektų Zigmo Liandzbergio, Vytauto Vieliaus ir inžinieriaus Česlovo Gerliako projektą.

Informaciją parengė:

Valdas Selenis

Informacijos šaltiniai:

  1. Marija, Drėmaitė, Vaidas Petrulis, Jūratė Tutlytė. Architektūra sovietinėje Lietuvoje. Vilnius: Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2012, p. 343.
  2. Vaclovas Balčiūnas. Centrinė universalinė parduotuvė. // Lietuvos TSR istorijos ir kultūros paminklų sąvadas. T. 1. Vilnius. – Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1988, p. 507.

Leave a Reply