„Tauro rago“ alaus baras

„Tauro rago“ alaus baras veikė daugiau kaip 20 metų nuo 1974 iki 1994 metų. Iki Antrojo pasaulinio karo šioje vietoje veikė vežikų smuklė. 1967-1968 m. barą suprojektavo architektai Algimantas Mačiulis ir Eugenijus Algimantas Gūzas. Pirmajame baro aukšte buvo 140 vietų restoranas bei 90 vietų atvira terasa, rūsyje – 180 vietų didžioji salė bei 40 vietų banketų salė su atskiru įėjimu. Bendras plotas – 1428 kv. m. Rūsyje taip pat buvo įrengta orkestro estrada koncertams. Architektai suprojektavo originalius baldus ir įrangą. Pastatas buvo tuo metu populiaraus brutalizmo stiliaus. Baro vestibiulio grindys dekoruotos mozaika pagal Marijos Mačiulienės eskizą. Prie baro 1975 m. pastatyta Stepono Šarapovo skulptūra „Tauras“ (vėliau demontuota LKP CK antrojo sekretoriaus Valerijaus Charazovo įsakymu; grąžinta Atgimimo metais). Baro projektavimo metu buvo svarstoma atitiesti vamzdžius alui iš šalia esančios „Tauro“ alaus gamyklos, tačiau idėjos vėliau atsisakyta. Baras buvo labai populiarus – prie jo būriuodavosi ilgos eilės, lankydavosi tuometinė Vilniaus bohema – Dailės akademijos studentai, poetas Juozas Erlickas, rašytojas ir architektas Saulius Stoma ir kiti menininkai.

2007 m. baras privatizuotas. Šiuo metu jo vietoje planuojama statyti 3-jų žvaigždučių viešbutį. Teritoriją valdančios bendrovės „Aurochs investments“ užsakymu architektų komandos „SP architektų grupė“ parengtuose projektiniuose pasiūlymuose, kurie buvo pristatyti Vilniaus architektūros ir urbanistikos ekspertų taryboje, rašoma, kad vietoje ilgus metus apleistos „Tauro rago“ kavinės turėtų iškilti administracinės ir viešbučių paskirties pastatas.

 

Informaciją parengė:

Valdas Selenis

Informacijos šaltiniai:

  1. Karsokaitė, Viktorija. Vietoje „Tauro rago“ kavinės sostinėje planuojamas viešbutis. 
  2. Mačiulis, Algimantas. Permainingi metai. Architekto užrašai. -Vilnius, 2008. – P. 215 – 221.
  3. Nemeikaitė, Sigita. Populiarus alaus restoranas paneigė laikinumą ir tapo laikmečio simboliu// Statyba ir architektūra. -2007, rugsėjo 10 

Leave a Reply