Restoranas „Erfurtas“

Vienas pirmųjų modernių Vilniaus gyvenamųjų rajonų – Lazdynai, pastatytas XX a. 7 dešimtmečio pabaigoje – 8 dešimtmečio pradžioje, pagal naujųjų Europos priemiesčių pavyzdį. Analogiškai Žirmūnams, Lazdynų pirmojo mikrorajono centre yra prekybos ir paslaugų centras „Erfurtas“, pastatytas pagal iš dalies pakeistą tipinį projektą (architektas Česlovas Mazūras). Prie jo yra erdvi aikštė su baseinu ir vėtrunge. „Erfurte“ buvo maisto prekių, kulinarijos parduotuvės, ryšių skyrius, taupomoji kasa, kirpykla, moterų konsultacija, vaistinė, knygynas ir 150 vietų to paties pavadinimo restoranas, veikęs antrame aukšte.

1972 m. buvo pasirašyta Vilniaus ir Erfurto susigiminiavimo sutartis, ji buvo pažymėta prekybos ir paslaugų centro atidarymu. Nors ir būdamas toli nuo miesto centro, restoranas „Erfurtas“ garsėjo kaip vienas geriausių Vilniuje. Turėjo išskirtinį interjerą, padavėjas net pridegdavo lankytojams cigaretę, čia vyko pirmosios Vilniuje varjetė programos, šoktas švelnus striptizas, veikė naktinis baras. Tai buvo retas dalykas SSRS. 1973 – 1988 m. „Erfurte“ dainavo Viktoras Malinauskas. Iš pradžių koncertuose grodavo orkestras. Naudoti dūmų efektai, lietuvių fizikų įdiegtas lazerinis apšvietimas. Koncertavo Janina Miščiukaitė, Ala Pugačiova, Laima Vaikulė, Borisas Moisejevas.

Informaciją parengė:

Valdas Selenis

Informacijos šaltiniai:

  1. Balčiūnas, Vaclovas, Stoma, Saulius. Lazdynai. // Lietuvos TSR istorijos ir kultūros paminklų sąvadas. – Vilnius, 1988. – T. 1. Vilnius, p. 71.
  2. Drėmaitė, Marija, Petrulis,Vaidas, Tutlytė, Jūratė. Architektūra sovietinėje Lietuvoje. – Vilnius, 2012.- P. 324.
  3. Kazlauskas,  Albertas. Vilniaus gatvės gyvos. Gidas po miesto periferiją. – Vilnius, 2017.- P. 198 – 199.

Leave a Reply