Psichiatrijos ligoninė ir jai skirta kompozicija

VšĮ Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė – Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos iš valstybės turto ir lėšų įsteigta viešoji asmens sveikatos priežiūros ne pelno įstaiga, teikianti asmens sveikatos priežiūros paslaugas pagal sutartis su užsakovais. Tai yra specializuota psichikos sveikatos priežiūros įstaiga, kurioje teikiama psichiatrinė pagalba: diagnozuojami ir gydomi psichikos sutrikimai, taikomos profilaktikos priemonės siekiant išvengti atkryčių, teikiama visokeriopa pagalba, padedanti pacientams prisitaikyti visuomenėje.

1903 m. Naujojoje Vilnioje Rokantiškių dvaro žemėse, 0,5 km nuo Naujosios Vilnios geležinkelio stoties buvo atidaryta viena didžiausių Rusijos Imperijoje psichiatrijos ligoninių, pritaikyta vienu metu priimti iki tūkstančio pacientų. Komplekse lovos buvo skirtos penkioms gubernijoms: Vilniaus, Kauno, Minsko, Vitebsko ir Gardino. Gydymas buvo mokamas, tačiau iki 200 ligonių vienu metu leista gydyti neatlygintinai. Pirmasis ligoninės direktorius Nikolajus Krainskis siekė taikyti gydymą, pagrįstą humanizmu ir sveiku protu. Ligoninė priimdavo ja besidominčius lankytojus, pacientams buvo leidžiama pasivaikščioti už jos teritorijos, taip pat įkurtas kiek daugiau nei hektaro dydžio sodas ir daržas kuriame darbavosi čia besigydantieji. Daug dėmesio buvo skiriama psichoterapijai, personalas ligoniams organizuodavo įvairius žaidimus, koncertus. Atsistatydinus pirmajam direktoriui, ligoninės direktoriumi buvo paskirtas gydytojas N. Chardinas, 1905-1915 m. įsivyravo griežtas gydymo režimas.

Tarpukariu ligoninės pastatais naudojosi Lenkijos kariuomenė, per Antrąjį pasaulinį karą – naciai, pokariu grįžę sovietai, vienoje patalpoje net buvo įsirengę kino salę. Karo metais nukentėjo arba buvo visiškai sugriauti kai kurie korpusai, pietrytiniai taip ir liko neatstatyti. 1961 m. psichiatrinė ligoninė atnaujino veiklą. Per 20 metų lovų skaičius buvo padidintas iki 2000, įkurti narkologinis, vaikų ir kiti skyriai. 1988 m. siekiant ligonius reabilituoti buvo įkurtas „Vilniaus atjautos“ gamybinis susivienijimas, kuris egzistuoja iki šiol. Ligoninės kiemą puošia dekoratyvinė, granito Vaclovo Krutinio skulptūra, simbolizuojanti po gydymo atgimstantį žmogų.

Informacijos šaltiniai:

  1.  Kazlauskas, Albertas. Vilniaus gatvės gyvos. Gidas po miesto periferiją. – Vilnius, 2017. p. 22-23.
  2. Mačiulis, Valentinas. Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė
  3.  Marcišauskytė-Jurašienė, .Jolanta . Vilniaus skulptūrų kelias. – Vilnius, 2014, p. 346.
  4. Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė
  5. Respublikinė Vilniaus psichiatrijos ligoninė
  6. Senojo Vilniaus paslaptys: pirmoji Lietuvoje psichiatrinė ligoninė

Leave a Reply