Kučkuriškių piliakalnis (Barsukynės kalnas)

Vilniuje, Naujosios Vilnios seniūnijoje, Kučkuriškėse, Pavilnių regioniniame parke, Ancučių kraštovaizdžio draustiniame, kalvotame paviršiuje (aukščiausia apylinkių kalva – 287 m) yra Kučkuriškių piliakalnis arba Naujosios Vilnios piliakalnis, Barsukynės kalnas. Tai vienas iš neseniai atrastų Vilniaus piliakalnių ir į paveldo objektų registrą įtrauktas 2009 m. rugsėjo 11 d. Iš pietų pusės jį juosia Vilnios upė, o iš kitų – apsuptas daubų ir miškų.

Piliakalnis datuojamas I tūkstantmetyje p. m. e. – I tūkstantmetyje m. e. Kučkuriškių piliakalnis yra stačiais 30-60 m aukščio šlaitais, kurie apaugę lapuočiais ir spygliuočiais medžiais. Viršuje yra 55-60 m ilgio ir 10 m pločio netaisyklingos formos, nelygaus paviršiaus, tarsi iš 2 dalių, terasuota aikštelė. Vakaruose 50×20 m ilgio, su iki 2 m natūraliu įdubimu, bei rytuose 38×17 m dydžio, 2 m žemesniu rytiniu galu ir 1,5 m pietiniu šonu. Aikštelę dengia lapuočių ir spygliuočių miškas, ji kiek apardyta geodezinio reperio ir 1919–1921 m. karinių įtvirtinimų.

Rytinėje piliakalnio pusėje sudaryti 4 pylimai: pirmas 12 m pločio, 0,4 m aukščio, antras – 9 m pločio ir iki 1,7 m aukščio, trečias – 11 m pločio ir iki 2 m aukščio, lenktas, galuose pereinantis į visą piliakalnį maždaug 5-7 m žemiau aikštelės kraštų juosiančią terasą, ketvirtas – 5 m pločio ir 1-1,5 m aukščio. Iš vakarų juosia du pylimai – vienas 16 m pločio ir iki 0,5 m aukščio, kitas – iki 0,5 m aukščio. Kučkuriškių piliakalnį juosia keleto griovių juostos. Žemiau aikštelės visą piliakalnį juosia 3-5 m pločio terasa. Terasa apslinkusi, apaugusi medžiais ir krūmais, jos plotis 3-5 m, aukštis 1,5-2 m, juosia visą piliakalnį maždaug 5-7 m žemiau jo aikštelės kraštų.

Informacijos šaltiniai:

  1. Balčiūnas, Jonas, Strazdas, Arūnas, Skrupskelis, Algirdas. Naujosios Vilnios (Kučkuriškių) spėjamo piliakalnio ir Markučių dvarvietės žvalgymo ataskaita. Naujai surasti piliakalniai Vilniuje. Vilnius, 2008, Kultūros paveldo centro paveldosaugos biblioteka, p. 1-2.
  2. GeoHack – Kučkuriškių piliakalnis
  3. Kučkuriškių piliakalnis
  4. Kučkuriškių piliakalnis
  5. Kučkuriškių piliakalnis
  6. Naujosios Vilnios, Kučkuriškių piliakalnis
  7. Pavilnių ir Verkių regioninių parkų direkcija
  8. Vilniaus miestas / Naujosios Vilnios seniūnija / Naujoji Vilnia
  9. Vilniaus miesto saugomos teritorijos. – Vilnius, 2009. -P. 8-9, 14, 15, 23, 29-31.

3 thoughts on “Kučkuriškių piliakalnis (Barsukynės kalnas)

  1. Vida R. says:

    Ar tik pateikdami nuotraukas nesumaišėte Kučkuriškių piliakalnio (arba Naujosios Vilnios piliakalnio, Barsukynės kalno) su Naujosios Vilnios pilkapynu?

    • Agne says:

      Laba diena,

      ačiū už informaciją, būtinai pasitikslinsime ir jei suklydome, nuotraukas iškart pakeisime.

  2. Matas says:

    Sveiki, nuotraukos iš tiesų Naujosios Vilnios pilkapyno, o ne Kučkuriškių piliakalnio. Šiek tiek klaidina…

Leave a Reply