Taksi parkas

Senasis Vilniaus taksi parkas, didžiulis kompleksas, esantis prie pat geležinkelio bėgių, ties Pelesos bei Dariaus ir Girėno gatvių sankryža, matomas praktiškai iš bet kurio taško Naujininkuose ir laikomas šio rajono simboliu. Tai dar vienas miesto pastatas – vaiduoklis, kurio likimas iki galo nėra aišku.

1948 m. Vilniaus miesto generaliniame plane šioje vietoje, kur stovi taksi parkas buvo numatyta įkurti paprastą parką, tačiau laikui bėgant parko idėja transformavosi. Sovietmečiu visi taksi buvo valstybiniai, Vilniuje šios paslaugos koordinuotos iš vieno pagrindinio centro. Pokariu augant automobilių skaičiui, 1974 m. pastatytas 8 aukštų pastatas Nujininkuose su 750 vietų garažais. Vieno kilometro kelionės kaina iki 1977-ųjų buvo 10 kapeikų, o vėliau pabrango dvigubai – iki 20 kapeikų. 1986 m. statistika skelbė, kad parkui priklausė 845 automobiliai, per valandą vidutiniškai buvo gaunama apie 100 užsakymų, per metus taksi pasinaudodavo apie 20 mln. keleivių, taigi – apie 55 000 per dieną. Nors manoma, kad šie skaičiai yra netikslūs, nes paslaugą reikėdavo užsisakyti iš anksto, kadangi nebuvo telefonų. Dalis taksi laukdavo specialiai tam skirtose vietose. Taksistėmis dirbo ir moterys, bet joms būdavo patikėtos ne prabangios „Volgos“, o tik „Moskvičiai“.

Buvusiame taksi parke įrengtas serpantinas – vienintelis toks Lietuvoje. Kadaise juo taksi automobiliai pakildavo į daugiaaukščius garažus. Serpantinas mėgtas to meto kino kūrėjų, filmas „Elektroniko nuotykiai“ prasideda Naujininkų taksi parke, jame matyti net veikiantis fontanas serpantino vidury. Filmavimai taksi parke vyksta ir šiais laikais (viena grupė filmavo vaizdo klipą savo dainai). 9-ojo dešimtmečio pabaigoje išpopuliarėjus individualioms radijo stotelėms, įsigalėjus privačiai praktikai ir netrukus Lietuvai atkūrus Nepriklausomybę, valstybinis taksi parkas neteko reikšmės. Parkui ištuštėjus jo erdvėmis naudojosi autoservisai, plovyklos, dažasvydininkai, spaustuvė, laisvai samdomi menininkai ir kt. 2016 m. pasikeitus pastato savininkams žadama, kad jis taps automobilių paslaugų centru, tai bus industrinio stiliaus objektas, kurio pirmuose aukštuose bus įrengtos prekybai ir laisvalaikiui skirtos patalpos, o aukščiau – biurai, loftų tipo kūrybinės dirbtuvės su vietomis automobiliams prie pat jų durų.

Šiuo metu esantis užrašas ant pastato fasado „In the future every buildin will be world famous for fifteen minutes“ – tai 2015 m. „Vilnius Street Art“ festivalio metu atsiradusi replika į 1968 m. Andy Warholo ištartą panašią frazę.

2017 m. rudenį prasidėjo pastato rekonstrukcijos darbai.

Informacijos šaltiniai:

  1.  Dumalakas, Arūnas. Vilniaus taksi parke liepsnų liežuviai laižė netikrų šūvių žymes
  2. Karsokaitė, Viktorija. Senasis Vilniaus taksi parkas išvengs griūties
  3.  Kazlauskas,  Albertas. Vilniaus gatvės gyvos. Gidas po miesto periferiją. – Vilnius, 2017. – P. 160-163.
  4. Razmaitė, Inga. Plėtos NT objektą, kur automobilio vieta – prie biuro durų.

Leave a Reply