Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus

Radvilų rūmai – tai renesanso ir baroko laikotarpio pastatas, šiek tiek įlenktas pagal gatvę. Antrame aukšte yra buvusio miesto teatro patalpos. Rūmų sienos plytų mūro, tinkuotos, keturšlaitis stogas dengtas čerpėmis. Fasadas neturi aiškios kompozicijos, langų apvadai su augalinių motyvų lipdyba, trikampiai ir segmentiniai sandrikai. Tokio paties dekoro yra Pociejų rūmuose. XVI a. pabaigoje čia stovėjo trys vienaukščiai namai, kurie XVII a. pradžioje buvo sujungti į vieną. Kiemo fasadas turėjo dviaukštę devynių arkų arkadą. 1740 metų Vilniaus plane rūmai parodyti dvigubai ilgesni už dabartinius. Po XVIII a. gaisro užmūryta arkada, pakeistas fasadas.

Rūmuose 1796 – 1810 metais veikė Vilniaus miesto teatras. Pastatą teatrui pritaikė architektas Pjetras de Rosis (Pietro de Rossi). Teatrui vadovavo antrepreneris Domininkas Moravskis ir jo žmona Marija Korvel-Moravska, kuri išsiderėjo iš imperatoriaus Aleksandro I privilegijų: monopolinę teisę veikti Vilniuje, repertuarą tvirtino Vilniaus universitetas, leista gastroliuoti provincijoje. Trupė vaidino dramas: F. Šilerio „Plėšikus“, „Klastą ir meilę“, Voltero „Alzyrą, arba Amerikiečius“, „Zayrą“, „Neropą“, Bomaršė „Figaro vedybas“, Dž. Rosinio „Sevilijos kirpėją“, V. A. Mocarto „Užburtąją fleitą“ ir kitas. Buvo statomos melodramos ir pramoginiai spektakliai. 1810 metais teatras persikėlė į miesto rotušę, tačiau Radvilų rūmuose buvo vaidinama iki 1845 metų. Vėliau čia įrengti butai, veikė vaistinė. Po 1965 ir 1974 metų remontų neliko pirmojo aukšto klasicistinio dekoro. 1974-1982 metais rūmuose buvo Jaunimo teatro studijos pagalbinės patalpos. Vėliau pagal architektės Gražinos Juknevičienės projektą rūmai pritaikyti Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejui.

Muziejus kaupia, saugo ir tiria su Lietuvos teatro, muzikos ir kino istorija susijusius eksponatus, rengia šių sričių kūrėjams paminėti skirtus vakarus bei rinkinių pristatymo parodas, rengia išsamias temines ekskursijas bei edukacines programas, ruošia mokslinius leidinius ir konsultuoja lankytojus. Bendradarbiaujant su kitų šalių institucijomis muziejuje rengiamos ir tarptautinės parodos, kuriose pristatomi reikšmingi užsienio šalių kūrėjai. Be to, čia vyksta šiuolaikinio meno parodos, o vasarą itin gausu įvairių renginių muziejaus amfiteatre. 2016 metais muziejus paminėjo įkūrimo 90-asias metines, teatro muziejus buvo įkurtas Kaune, Lietuvos universitete profesorių Balio Sruogos ir Vinco Krėvės-Mickevičiaus iniciatyva. Sovietmečiu ir 1990-ųjų pradžioje muziejus buvo Lietuvos dailės muziejaus padalinys, nuo 1992 tapo atskiru muziejumi, laikinai apsistojusiu Umiastovskių rūmuose, o nuo 1996 metų įsikėlė į restauruotus Mažuosius Radvilų rūmus, kur veikia iki šiol.

Informaciją parengė:

Valdas Selenis

Informacijos šaltiniai:

 

  1. Bakaitė, Svetlana, Bučas, Jurgis. Radvilų rūmai // Lietuvos TSR istorijos ir kultūros paminklų sąvadas.  – Vilnius, 1988. –T. 1. – P. 191.
  2. Muziejaus istorija.

Leave a Reply