Siauriausia Vilniaus gatvė

Buvusi Savičiaus ligoninė (Bokšto g. 6) davė vardą ir Savičiaus gatvei. Ligoninė pradėjo kurtis 1743 m. Bokšto ir Išganytojo gatvių kampe stovėjusiuose pastatuose. Bokšto ir Išganytojo gatvių kampe nuo XVI a. stovėję gotikiniai namai XVIII a. pradžioje atiteko pulkininkui Juozapui Savičiui, kuris 1747 m. juos padovanojo gailestingosioms seserims. Jo vardu ligoninė buvo vadinama beveik 200 metų.

Savičiaus gatvės atkarpa prie namo nr. 11, jei tiksliau, šalia M. K. Čiurlionio namų, reikėtų eiti bromu, pasukti į dešinę ir dar kartą praeiti žemu bei siauru tuneliu, kairėje pamatysite neoficialiai laikoma siauriausia ir bevardę Vilniaus gatvelę . Ši gatvelė-perėja dažnai būna užrakinta, nes yra privačios valdos teritorijoje. Apytiksliu skaičiavimu ši „gatvelė“ yra 0.5-0.6 metro pločio. Dar neoficialiai į siauriausią pretenduotų ir Miesto sienos gatvė, kuria pereiti taip pat beveik neįmanoma dėl tos pačios priežasties.

Oficialiai siauriausia Vilniuje yra Skapo gatvė (1.98 m), XVI a. vadinta Šlapiąja gatve, kai karališkasis sekretorius – iždininkas Stanislovas Skapas nusipirko čia namus, gatvė pervadinta Skapo vardu.

Informaciją parengė:

Valdas Selenis

Informacijos šaltiniai:

  1. Baužienė, Morta. Pasižvalgymas po senojo Vilniaus mūrus. – Vilnius, 2012, p. 190 – 191.
  2. Neatrastas Vilnius: ne visada žinoma siauriausia Vilniaus gatvė. 

Leave a Reply