Hozijaus namas

Tai gotikos ir renesanso laikotarpių pastatas. Keturi iš dviejų ir trijų aukštų korpusai iš trijų pusių supa uždarą pereinamą beveik stačiakampį kiemą. Namas netaisyklingo plano. Dalis patalpų pereinamos. Rūsiai, keletas patalpų ir įvažiavimas dengta cilindriniais skliautais su liunetėmis, bet yra patalpų ir su kryžminiais skliautais. Erdvūs, daug patalpų turintys gotikiniai rūsiai geriausiai išlikę po rytiniu korpusu. Rūsiai akmenų ir plytų mūro, sienos plytų mūro, tinkuotos. Stogai dengti čerpėmis. Fasado viduryje yra įvažiavimo anga. Pastogę juosia karnizas. Rytų ir šiaurės korpusų tretieji aukštai su atvira medine galerija. Šiaurės vakarų korpuso pietine sieną kieme remia trys kontraforsai. Namo pradžia – trys dideli mūriniai namai, kuriuos 1521 metais įsigytame sklype pasistatydino LDK pinigų kalyklos administratorius ir Vilniaus pilininkas Ulrichas Hozijus. Vienas jų stovėjo prie gatvės, kiti du – kieme. Tai dabartiniai šiaurės ir vakarų korpusai.

1531 metais U. Hozijus sudarė sutartį su Vilniaus dominikonais dėl vandentiekio iš Vingrių šaltinio nutiesimo į šį namą. Dalies tyrinėtojų nuomone, šie namai tuometiniame Vilniuje laikyti to meto statybos pavyzdžiu. Namų savininkai keitėsi – medicinos ir filosofijos daktaras P. Mileris 1675 metais namus pardavė evangelikų liuteronų bažnyčios bendruomenei. 1686 – 1692 metais miestietis A. Chmelnickis juos remontavo. Po XVIII a. gaisrų namai vėl remontuoti, pastatytas kiemo pietinis korpusas, sudaręs beveik uždarą stačiakampį kiemą. 1856 – 1866 metais name gyveno 37 nuomininkų šeimos. 1973 metais pagal architekto Vytauto Užringio projektą namas suremontuotas ir restauruotas. Rūsiai buvo padidinti, sujungti su gretimo gyvenamojo namo rūsiais. Abiejų namų rūsiuose buvo įrengtas restoranas „Žemaičių alinė“. Dabar šiame name veikia alaus baras „Žemaičiai“ ir „Pizza Jazz“.

Informaciją parengė:

Valdas Selenis

Informacijos šaltiniai:

  1. Čerbulėnas, Klemensas. Hozijaus namas  // Lietuvos TSR istorijos ir kultūros paminklų sąvadas. – Vilnius, 1988. – T.1, p. 377.
  2.  Girlevičius, Linas. Vokiečių gatvė 24
  3. Ulrichas Hozijus: tarp verslo ir tarnybos karaliui. 

Leave a Reply