Kino teatras „Lazdynai“

Prie Laisvės pr. ir Erfurto g. sankryžos stovi prekybos centras, o anksčiau čia veikė kino teatras „Lazdynai“.

Šeštajame dešimtmetyje dešiniajame Neries krante esančias kalvas nuspręsta urbanizuoti. Vilniuje sėkmingai statėsi Žirmūnų mikrorajonas, o statyboms einant į pabaigą pradėta ruoštis ir Lazdynų rajono statyboms. Pirmieji naujakuriai į Lazdynus atsikraustė 1969 m., kai čia dar buvo statomas baseinas, poliklinika, ir kultūrinis atributas – kino teatras. Kol šio kino teatro nebuvo į Lazdynus atvažiuodavo mobilusis kino teatras, prikabintas prie ZIL markės sunkvežimio.

Pagal rajone pasižymėjusio architekto Česlovo Mazūro projektą pastatytas 600 vietų kino teatras „Lazdynai“ duris atvėrė 1974 m., o pirmas rodytas filmas buvo skirtas jauniesiems darbininkams ir vadinosi „Stipriau už mane“. Šiame kino teatre dažnai vykdavo liaudies meistrų parodos, kino festivalis, atsiradus VHS kasetėms įrengta 80 vietų salė jų peržiūrai, o vėliau atsirado net žaidimų automatų. „Lazdynų“  kino teatras turėjo neoficialų filialą dabartinėje Viršuliškių vidurinėje mokykloje, nes aktų salėje mokiniams buvo sukami „Lazdynuose“ rodomi filmai, mokykla turėjo visą filmams rodyti skirtą įrangą, o bilietas kainuodavo po 10 kap.

Kino teatras veikė iki 1993 m., o po uždarymo čia ėmėsi kurtis įvairios nedidelės parduotuvės, originalaus interjero praktiškai neišliko. Šiuo metu kino teatro pastate veikia parduotuvė „Aibė“.

Informacijos šaltiniai:

  1.  Kazlauskas, Albertas. Vilniaus gatvės gyvos. Gidas po miesto periferiją. – Vilnius, 2017. – P. 206-208.
  2. Kino teatrai Vilniuje: veikę ir veikiantys.
  3. Pasižvalgymai po Vilnių: miesto mikrorajonai. – Vilnius, 2015. – P. 52-57.
  4. Rajonas čempionas Lazdynai.
  5.  Žalneravičiūtė, Sonatina. Vilniaus iliuzionai. – Vilnius, 2015. – P. 402-417.

Leave a Reply