Balžio (Bildžių) ežeras

Iš viso Lietuvoje telkšo apie 2830 ežerų, kurių plotas didesnis nei 5 ha. Dar apie 3100 – mažesnių. Vilniaus mieste yra net 18, keturi iš jų yra – bevardžiai. Dalį Vilniaus ežerų galima pasiekti visuomeniniu transportu.

Vilniaus miesto šiaurės rytinėje dalyje, 2 km į rytus nuo Antavilių, apsuptas gražaus pušyno, mėlynuoja Balžio ežeras, dar kartais vadinamas Bildžių. Jo ilgis – 0,8 km, plotis – iki 0,4 km. Giliausia Balžio ežero vieta siekia net 27,1 m, tad šis ežeras įeina į 80 Lietuvos ežerų, kurie gilesni nei 20 m. Ežero dubuo rininės kilmės. Krantai aukšti, sausi, miškingi (supa pušynas). Šiaurės vakaruose išteka upokšnis į Skarbelio ežerą (Neries baseinas), pietuose upeliu jungiasi su Juodžio ežeru.

Tarybiniais metais Balžio pakrantėje veikė profilaktoriumai, pionierių stovyklos. Ežeras yra nedidelis, tačiau patogiomis, smėliu ir pievų apklotu padengtomis pakrantėmis. Todėl Balžio ežeras yra mėgstama vilniečių poilsio ir pramogų vieta, ypač vasarą. Šiaurinėje pakrantėje vasarą veikia vandens slidinėjimo trasa. Ežere gausu žuvies, veisiasi vandens paukščiai (didžiosios, kuoduotosios antys). Ežerėvardis kildinamas nuo žodžio balžas („blaivus, giedras, mėlynas“).

Informacijos šaltiniai:

  1. Apie tris Vilniaus ežerus.
  2. Balžis.
  3. Balžis.

Leave a Reply