Lietuvos kulinarinio paveldo muziejus

Trys nedideli kambariai su sienas puošiančiais meno kūriniais, įspūdingo grožio indauja ir kiti baldai, ant stalo išdėlioti indai – vieni mena XVIII amžių, iš kitų valgė šių dienų karaliai, tokie kaip Anglijos karalienė Elžbieta II 2006 metų vizito Vilniuje metu. Muziejų įkūrė ir jame savo kolekciją eksponuoja Vaclovas ir Henrita Kontrauskai. Per 30 metų V. Kontrauskas sukaupė per 25 tūkst. eksponatų – kulinarinių knygų, valgiaraščių, dailės kūrinių, baldų, virtuvės įrangos ir indų, įrankių ir t.t. 2007 metais ekspozicija atidaryta Birštone, 2010-aisiais atkeliavo į Vilnių – restoraną „Ida Basar“. Prieš dvejus metus, 2014 m., Vilniaus savivaldybė išnuomojo muziejui patalpas Bokšto g. 9 dvidešimčiai metų su sąlyga, kad nuomininkai investuos 2 mln. Lt (580 tūkst. eurų) iki 2018 metų pabaigos.

Šiuo metu muziejaus patalpose Vilniaus senamiestyje eksponuojami Lietuvos menininkų darbai bei meno galerija.
Muziejus kviečia pasižiūrėti meno kūrinių, baldų, ypač vertingų lėkščių, sriubinių, padažinių, pasidabruotų indų bei kulinarinių knygų ekspozicijų, kurių didelė dalis mena XVIII-XX amžius.

 

Informaciją parengė:

Valdas Selenis

Informacijos šaltiniai:

  1.  Grigaliūnaitė, Violeta. Kulinarinio paveldo muziejus – ties praraja: Vilniaus savivaldybė nori parduoti patalpas. // 15 min. 
  2. Lietuvos kulinarinio paveldo muziejus.

Leave a Reply