VRM kultūros ir sporto rūmai

Vidaus reikalų ministerijos kultūros ir sporto rūmai stovi Žirmūnų pietinėje dalyje, Neries dešiniajame krante, ties Žirmūnų tiltu, atokiau nuo kitų pastatų. Formuoja Žirmūnų transporto žiedo architektūrinį vaizdą. Rūmai turi du korpusus: pagrindinį ir šiaurės. Objektas suprojektuotas iš žiūrovų salės tūrio ir per administracinių patalpų jungtį prisišliejančių sporto salių. Pagrindinio architektūrinio akcento – salės korpuso – kompozicija grįsta kontrasto principu. Tarpusavyje derintos horizontalės ir vertikalės, išreikštos per šviesą ir tamsą: fasado šviesios struktūros perkirstos nišų vario skardos tamsa. Antras aukštas 1987 m. papuoštas Kornelijaus Stoškaus triptiku „Kultūra – progresas – sportas“.

Pagrindinio korpuso pirmame aukšte yra erdvus vestibiulis su įspūdingu juvelyro dailininko Kazimiero Simanonio sukurtu sietynu, drabužinė, šokių salė su sudėtinga Algimanto Mizgirio metalo kompozicija viduje, baleto studija. Antrame aukšte – bufetas ir baras, kuriame buvo dekoratyvinis pano, sukurtas Juozo, Kęstučio ir Reginos Balčikonių. Trečiame aukšte – 580 vietų amfiteatrinė salė, scenos pagalbinės patalpos ir fojė, iš trijų pusių supanti salę. Šiaurinio korpuso pirmame aukšte yra trys sporto salės. Antrame aukšte buvo biblioteka ir skaitykla. Fasadai apdailinti balto marmuro teraciniu tinku, variu ir rudai dažytu aliuminiu. Pirmojo aukšto sienos šiek tiek įtrauktos, virš jų kyšantys tūriai teikia rūmams lengvumo. Siluetą pagyvina virš korpuso iškilę scenos ir salės tūriai. Architektas buvo sumanęs sudėtingą konstrukcinį sprendimą – didelė pastato dalis eksterjere tarytum pakibusi ore. 2001 m. rūmai reorganizuoti į viešąją įstaigą Vilniaus kultūros, pramogų ir sporto rūmus.

Informaciją parengė:

Valdas Selenis

Informacijos šaltiniai:

    1.  Drėmaitė, Marija, Petrulis, Vaidas,  Tutlytė, Jūratė. Architektūra sovietinėje Lietuvoje. -Vilnius, 2012.-P. 382.
    2. Mačiulis, Algimantas. Permainingi metai. Architekto užrašai. – Vilnius, 2008.- P. 293-297.
    1. Mačiulis, Algimantas. Vidaus reikalų ministerijos kultūros ir sporto rūmai. // Lietuvos TSR istorijos ir kultūros paminklų sąvadas.  – Vilnius, 1988.- T. 1. Vilnius.-P. 447 – 448.
    1. Pasižvalgymai po Vilnių. Miesto mikrorajonai. – Vilnius, 2015.-P. 280.

Leave a Reply