Liepa Sapiegų parke

Sapiegų parko liepa – seniausių Vilniaus liepų, auganti Antakalnyje įsikūrusių Sapiegų rūmų (buvusios Sapiegos ligoninės) parke, netoli ištaigingų įvažiavimo vartų prie Antakalnio gatvės. Sapiegoms priklausiusios rezidencijos parkas – seniausias ir vienas iš ryškiausių taisyklingo geometrinio barokinio parko pavyzdžių Lietuvoje. Parką juosianti siena padėjo iki mūsų dienų išlikti ne tik seniesiems parko medžiams, bet ir baroko laikais paplitusiam radialiniam parko išplanavimui.

Ši liepa nuo 1996 m. gegužės 29 d. yra Vilniaus miesto savivaldybės saugomas botaninis gamtos paveldo objektas. Prie medžio įrengtas informacinis stendas.

Medžio rūšis: mažalapė liepa (Tilia cordata Mill.) Aukštis: 28 m. Kamieno apimtis 1,3 m aukštyje: 4,40 m. Amžius: apie 350 metų (kituose šaltiniuose – apie 300 metų). Mažalapė liepa – populiarus medingas medis, paplitęs beveik visoje Europoje.  Lapai tamsiai žali, 4-8 cm ilgio, primenantys širdelės formą. Mažalapė liepa pražysta apie 20-us savo gyvenimo metus. Suaugęs medis turi apie 60 tūkst. žiedų. Žydi kvapniais gelsvais žiedais birželį ir liepą. Bitės iš vieno stambaus medžio žiedų surenka iki 50 kg nektaro.

2014 metais pavasarį senoji Vilniaus krašto liepa buvo tvarkoma: formuojama medžio viršūnė, šalinamos negyvos šakos ir menkavertės ataugos.

2016 metais Sapiegų parke prie senosios liepos už lankytojų lėšas pastatytas naujas informacinis stendas.

Informaciją parengė:

Valdas Selenis

Informacijos šaltiniai:

  1.  Kvedaras, Algimantas,. Pradėta tvarkyti Sapiegų parko liepa. 
  2. Naujas stendas prie seniausios Vilniaus miesto liepos.
  3. Sapiegų baroko ansamblis. 
  4. Vilniaus miesto taryba. Sprendimas Nr. 129. 

Leave a Reply