Paminklinis suoliukas Vytautui Kernagiui atminti

Vytautas Kernagis (1951 m. gegužės 19 d. – 2008 m. kovo 15 d.) – lietuvių muzikos, dainuojamos poezijos atlikėjas ir autorius, pramoginių renginių režisierius, televizijos laidų vedėjas. Dainuojamosios poezijos pradininkas Lietuvoje.  Apdovanotas Antano Šabaniausko (1995) ir „Bravo” (2000) muzikinėmis premijomis. 2008 m. maestro buvo įteikta Nacionalinė kultūros ir meno premija už populiariosios kūrybos profesionalumą ir artistiškumą. Dainavo JAV, Kanadoje, Australijoje, Lenkijoje, Norvegijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje. Daugiausia dainų sukurta pagal Dalios Saukaitytės, Marcelijaus Martinaičio, Sigito Gedos ir Juozo Erlicko eiles.

Sovietmečiu, 7-8 dešimtmetyje, Gedimino (tuomet Lenino) prospekto atkarpa nuo Katedros iki Žvėryno tilto neoficialiai, sutrumpinus Niujorko Brodvėjaus pavadinimą, jaunimo buvo vadinama Brodu. Ši vieta buvo populiari tarp jaunuolių, kuriems gatvės suoliukai tapo pirmąja jų saviraiškos vieta. Brodo jaunimas išsiskyrė apranga, išvaizda ir elgsena, nukreipta prieš sovietmečio realijas. Aplink Brodą būrėsi daug šiandien žymių žmonių, dauguma kurių mokėsi Vilniaus 23-ojoje, 15-ojoje, Salomėjos Neries, Antano Vienuolio ir M. K. Čiurlionio mokyklose. Brodo bendruomenės siela buvo Vytautas Kernagis. Nuo 2010 metų pavasarį, minint dainininko gimimo dieną, rengiama šventė „Brodas gyvas!“.

Vilniaus Gedimino prospekte, Brode, stovi paminklinis suoliukas Vytauto Kernagio kūrybinio kelio pradžiai pažymėti. Skulptūra vaizduoja 1965-1980 metais čia stovėjusį suoliuką su į jo dešinį šoną atremta gitara ir simbolizuoja tais metais vykusį Brodo vaikų judėjimą, kurio vienu iš lyderių buvo Vytautas Kernagis. Idėja įamžinti V. Kernagio kūrybinio kelio pradžią kilo jo draugams ir bendražygiams iškart po jo mirties. „Net keli žmonės vienu metu man ėmė siūlyti, kad tai galėtų būti seno dizaino suoliukas ir į jį atremta gitara, todėl beliko tik šią idėją realizuoti“, – sakė Vytautas Kernagis jaunesnysis, V. Kernagio fondo vadovas.

Paminklinio suoliuko idėją kūnu pavertė skulptorius Danielius Sodeika ir architektas Rimvydas Kazickas. Paminklinis suoliukas pagamintas iš bronzos. Šis suoliukas pagamintas tik privačių asmenų – Vytauto Kernagio draugų, bendraminčių ir bičiulių – iniciatyva ir lėšomis. Tie V. Kernagio bendražygiai ir draugai, kurie sakė, kad reikia Brode įamžinti artistą, pasirūpino ir šios idėjos pavertimu kūnu – jų suaukotomis lėšomis ir finansuotas suoliuko įrengimas. Suoliukas kartu su nedideliu koncertu atidengtas visuomenei 2011 metų spalio 21 dieną.

Tokio dizaino mediniai suoliukai šiuo metu paskelbti kultūros paveldo objektais, jų likę nedaug, jie stovi Lukiškių aikštėje. Atminimo ženklo V. Kernagiui įrengimu – pastatymu bei apšvietimu – pasirūpino Vilniaus miesto savivaldybė, skulptūrą nuo galimo vandalizmo apdraudė šalies draudimo rinkos lyderis „Lietuvos draudimas“.

Informaciją parengė:

Valdas Selenis

Informacijos šaltiniai:

  1. Kernagis, Vytautas. Visuotinė lietuvių enciklopedija. – Vilnius, 2006.- T. IX (Juocevičius-Khiva), p. 759 
  2. Paminklinis suoliukas Vytauto Kernagio kūrybinio kelio pradžiai įamžinti. 
  3. Pasižvalgymai po Vilnių. Miesto mikrorajonai. – Vilnius, 2015.-  P. 65.
  4. Vytautas Kernagis

Leave a Reply