Bekešo kalnas

Kasparas Bekešas (Békés Gáspár, 1520 – 1579) buvo vengrų didikas, Lietuvos politinis ir karinis veikėjas. Faktiškai valdė Transilvaniją, buvo sosto įpėdinis. Pralaimėjo kovą dėl sosto Steponui Batorui. Vėliau su juo susitaikė ir pastarajam tapus Lietuvos ir Lenkijos valdovu vadovavo samdytai vengrų artilerijos ir pėstininkų kariuomenei, dalyvavusiai lietuvių ir lenkų valstybės karuose. Pasižymėjo 1577 m. ginant Elbingą ir 1579 m. užimant Polocką. Mirė Gardine.

Bekešas buvo antitrinitorius, sekė Transilvanijos rūmų gydytoju ir religiniu veikėju italu Giorgio Blandrata (apie 1515 -1590), kuris darė poveikį ir Batorui. Dėl to, kad buvo arijonas Bekešas palaidotas ne katalikų kapinėse, o ant kalno, pavadinto jo vardu. Anot legendos, prieš mirtį kartojęs: „Dangaus netrokštu, pragaro nebijau“. Panašus teiginys buvo iškaltas ir jo antkapyje, todėl sovietmečiu Bekešas garsintas kaip „ateizmo pirmtakas“ Aštuoniakampis maždaug dvidešimties metrų aukščio antkapis buvo paplautas Vilnios. 1838 m. nugriuvo penkios jo sienos, o kiek vėliau ir trys likusios. Po pirmosios griūties tarp plytų ir akmenų buvo rasta kaukolė ir geltono šilko kepurė. 2005 m. Bekešo kalnas įtrauktas į Lietuvos Respublikos Kultūros vertybių registrą (unik. kodas 30358)

Bekešo vardu pavadintas rūbas – ilgoki kailiniai, dėvimi kailiu į vidų, kurį jis ir Steponas Batoras mėgo dėvėti. „Bekešuvkas“ dėvėjo bajorai ir sodiečiai iki XVIII a. pab.

Informaciją parengė:

Valdas Selenis

Informacijos šaltiniai:

  1. Lietuvos piliakalniai.
  2. Venclova, Tomas. Vilniaus vardai. –Vilnius, 2006. – P. 34 – 35.

2 thoughts on “Bekešo kalnas

Leave a Reply