Vaidotų piliakalnis

Vaidotai – pietinė Vilniaus miesto dalis, esanti kairiajame Vokės krante. Buvusi pietvakarinė Vaidotų kaimo dalis. Pietuose ribojasi su Pagiriais ir Keturiasdešimt Totorių, vakaruose su Metropoliu ir Daniliškėmis. Vaidotai – sena gyvenvietė, istoriniuose šaltiniuose paminėta 1375 m. Vietovės istorija labai susipynusi su Baltosios Vokės, kuri priklausė Vaidotų apylinkėms, istorija. Čia buvusios Radvilų ir Žmijovskių-Olizarų valdos. Dešiniajame Vokės krante nuo seno buvo Baltosios Vokės dvaras. 1838 m. dvarą įsigijo grafas Aleksandras Lenskis. Dvaro savininkų rūpesčiu 1910 m. dvaro sodybos vakarinėje pusėje (dabar – Vaidotuose) pastatyta bažnyčia. 1921 m. buvo įkurta Vokės parapija, kuriai priklausė ir Vaidotų apylinkės. 1939 m. čia buvo įkurta pradinė mokykla. Iki 1950 m. Vaidotai buvo apylinkės centras. 1999 m. gyvenvietės pietvakarinė dalis prijungta prie Vilniaus miesto. Čia taip pat stūkso Vaidotų piliakalnis.

Vaidotų piliakalnis – piliakalnis, Vaidotuose, miškingame kvartale tarp Piliakalnio, Vėjo ir Kunigiškių gatvių, 0,4 km į pietryčius nuo Vėjo ir Kiaunių gatvių sankryžos. Teritorija priklauso Vilniaus miškų urėdijos Panerių girininkijai.

Piliakalnis yra archeologijos ir kraštovaizdžio paminklas, 2013 m. spalio 4 d. įtrauktas į LR Kultūros paveldo registrą (unik. kodas 33861). Užima 13 000 kv. m teritoriją, datuojamas I mūsų eros tūkstantmečiu – II tūkstantmečio pr.

Piliakalnis apaugęs lapuočiais medžiais. Jis įrengtas aukštumos iškyšulyje į Vokės slėnį, supamas šio slėnio raguvų. Šlaitai gana statūs, iki 10–15 m, vietomis iki 20 m aukščio. Lankymui nėra pritaikytas.

Informacijos šaltiniai:

  1. Vaidotų piliakalnis.
  2. Vaidotų piliakalnis.

Leave a Reply