Saugomų teritorijų nacionalinis lankytojų centras

2015 m. liepos mėnesį buvo atidarytas Saugomų teritorijų nacionalinis lankytojų centras.

Lankytojų centras stovi Sapiegų rūmų komplekse, šalia baroko stiliaus rūmų, trinitorių vienuolyno ir bažnyčios, buvusių Sapiegos ligoninės pastatų, parko pakrašty. Visas rūmų kompleksas yra įtrauktas į kultūros vertybių sąrašą (rūmus 1689 metais statė Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės etmonas Vilniaus vaivada Kazimieras Jonas Sapiega). Kitados apleistas pastatas, kuriame buvo įkurta karo ligoninės skalbykla, iškilo, galima sakyti, iš griuvėsių.

Lankytojams interaktyviai pateikiama informacija apie nacionalinius ir regioninius parkus, rezervatus, draustinius, gamtos paminklus. Centro tikslas – sudominti lankytojus nacionaliniais ir regioniniais parkais, saugomomis augalų ir gyvūnų rūšimis, kraštovaizdžio ypatumais, skatinti savarankiškai keliauti ir atrasti mūsų krašto gamtos lobius.

Ekspozicija – ne tik įdomi turiniu, bet ir stebinanti vizualiais sprendimais. Įėjęs lankytojas pasijus tarsi gamtos apsuptyje: žolynai, paukščiai, žiogai aplinkui, o užvertus galvą – debesys. Gali įsivaizduoti, kad esi pievoje ar miške.

Kiekvienas svečias čia gali susipažinti su saugomų teritorijų sistema, sukant susiliečiančius krumpliaračius. Ne visi žino, kad Lietuvoje yra 5 nacionaliniai, 30 regioninių parkų, 3 valstybiniai gamtiniai ir 2 kultūriniai rezervatai, apie 300 draustinių, daugiau kaip 500 valstybės saugomų gamtos paveldo objektų.

Išskirtinė nacionalinių ir regioninių parkų, rezervatų vertė iliustruota ne tik vaizdais, bet ir konkrečiais daiktais. Kino salėje – šikšnosparnių buveinėje, galite žiūrėti filmus, klausytis paslaptingų gamtos garsų. Lankytojams turėtų patikti laboratorinis stalas – klaustukas, kur įvairios gamtos mįslės paaiškinamos filmuotais siužetais. Mažuosius lankytojus tikrai sudomins Lietuvoje sukurtas interaktyvus žaidimas apie gerves ir kormoranus.

Terminaluose pateikiama informacija apie saugomų teritorijų įdomybes ir keliavimo galimybes padeda atrasti ypatingas Lietuvos vietas. Kiekvienas ekspozicijos lankytojas gali tapti aktyviu dalyviu, galinčiu liesti, klausyti, pajausti.

Informacijos šaltiniai:

  1. Mičiulienė, Jūratė. Sapiegų dvarvietėje – modernus lankytojų centras. 
  2. Nacionalinis lankytojų centras – vartai į saugomas teritorijas. 
  3. Vilniuje pradeda veikti saugomų teritorijų Nacionalinis lankytojų centras.

Leave a Reply