Paminklas 1987 m. mitingui pažymėti

1987 m. rugpjūčio 23 d. šalia A. Mickevičiaus paminklo buvo surengtas mitingas. Jame pirmą kartą viešai pasmerktas Molotovo-Ribentropo paktas (1939 m.), kuriuo nacistinė Vokietija ir SSRS pasidalijo Vidurio ir Rytų Europą įtakos zonomis. Slaptieji sutarties protokolai nulėmė 1940 m. prasidėjusią Lietuvos okupaciją, represijas ir trėmimus.

Rugpjūčio 23-iosios mitingas tapo simboline naujos epochos pradžia, Lietuvos kelio į Sąjūdį ir Nepriklausomybę pradžia.

Į mitingą susirinko daug žmonių, ypač daug buvo jaunimo. Beveik 3 000 susirinkusiųjų skandavo „Laisvės, laisvės!“, giedojo „Lietuva brangi“, nepriklausomos Lietuvos himną. Tai buvo drąsus ir reikšmingas iššūkis, pažadinęs lietuvių sąmonę, kviečiantis atsikratyti baimės, sakyti tiesą. Mitingas turėjo platų atgarsį tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

A. Terlecko pasakojimu, kvietimą 1987 m. rugpjūčio 23-iąją rinktis į mitingą oficialiai pasirašė keturi asmenys – jis pats, V. Bogušis, Nijolė Sadūnaitė bei Petras Cizikas, tačiau prie jo organizavimo prisidėjo ir kiti asmenys.

Šiam mitingui pažymėti 2002 m. įrengta žyma, pastatytas jį žymintis paminklas.

Informacijos šaltiniai:

  1.  Marcišauskytė-Jurašienė, Jolanta. Vilniaus skulptūrų kelias. – Vilnius, 2014. – P. 323.
  2. Mitingo prie A.Mickevičiaus paminklo organizatorius Jonas Volungevičius: „Man tai reikšmingiausias iš Atgimimo mitingų“ .
  3. 1987-ųjų mitingo organizatoriai: baiminomės, ar žmonės išdrįs ateiti.
  4. 1987 m. rugpjūčio 23 d. mitingas prie Adomo Mickevičiaus paminklo.
  5. Vaizdo įrašas: Mitingas prie Adomo Mickevičiaus paminklo Vilniuje (1987 m.).

Leave a Reply