Vilniaus Šv. Aleksandro Neviškio cerkvė

 Nors per pastaruosius 100 metų Naujininkuose iškilo ne viena daugiaaukštis, tačiau cerkvės kupolas vis dar šmiežuoja virš gretimų statinių stogų. 1898 m. pagal Michailo Prozorovo projektą Naujajame Pasaulyje (senasis Naujininkų pavadinimas) pastatyta Šv. Aleksandro Nevskio stačiatikių cerkvė yra neobizantinio stiliaus. Tuo metu tai jau trečioji stačiatikių šventykla Vilniuje, pavadinta Nevskio vardu (caro laikas Nevskio vardas populiarus ir Vilniuje) ir antroji Vilniuje, kur numatyta dar ir parapijinė mokykla (pirmoji tokia buvo Šv. Arkangelo Mykolo cerkvė Kalvarijų g., išlikilusi 1895 m.).

Cerkvėje vyko ne tik pamaldos, bet ir pamokos. Cerkvės šoniniai priestatai buvo skirti mokyklai, mokslas berniukams trukdavo dvejus metus, mergaitėms – vienerius. Šalia pastatytame dviaukščiame name gyveno mokytojai. Mokykla buvo uždarytas dėl 1915-ųjų Pirmojo pasaulinio karo įvykių ir vėliau neatkurta, bet nepaisydama to  bei naujos lenkų valdžios pati cerkvė veikė toliau, o 1937 m. ji perduota Marijos Magdalietės stačiatikių moterų vienuolynui. 1937 m. prie cerkvės atkeltas moterų Marijos Magdalietės vienuolynas, kuris garsėjo savo nuostabiu vaisių sodu, puošniais Šventaisiais vartais. Per 1944 m. liepos 10 d. aviacijos antskrydžius šventykla smarkiai nukentėjo, tačiau pamažu vienuolių pastangomis, kurios atlikinėjo sunkius darbus – mūrijo plytas, maišė skiedinį ir pan., buvo sutvarkyta ir 1951 m. vėl pašventinta. Netrukus šalia iškilo ir tipinis stalininės architektūros dviaukštis gyvenamasis namas.

1960 m. cerkvė buvo nacionalizuota, o vienuolės perkeltos į Šv. Dvasios vienuolyną prie Aušros Vartų, o dalis jų iškeliavo į Piuchticą (Estija). Vienuolyno patalpose įsikūrė sunkiai auklėjamų mergaičių kolonija. 1990 m. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, cerkvės teritorija grąžinta stačiatikiams, tačiau jos tvarkymo darbai ir atidarymas užtruko iki pat 2012 m. gruodžio 6 d. vidų papuošia ikonostasas iš Serbijos. Dabar čia veikia ne tik maldos namai, bet ir Ir tik 2015 m. gegužę, vienuolynui švenčiant 150 metų sukaktį, vienuolės grįžta į Naujininkus grąžintas Marijos Magdalietės  moterų stačiatikių vienuolynas, seserų nedaug. vienintelis Lietuvoje veikiantis stačiatikių moterų vienuolynas.  puoselėja cerkvės aplinką: jos augina gėles, padeda pamaldų metu, kepa stačiatikių liturginę duonelę – prosforą (žr. pav.), lieja žvakutes, netgi atlieka sunkius „vyriškus“ ūkio darbus.

Šiuo metu į pamaldas Šv. Aleksandro Nevskio cerkvėje reguliariai renkasi apie 50 žmonių. Šalia veikia Krikščionių medicinos centras, įkurtas Tėvo Georgijaus Gaidukevičiaus (pagal pasaulietinę specialybę – medikas), o už tvoros – sovietmečio reliktas, „mergaičių kolonijos“ funkcijas toliau atliekantis Vilniaus vaikų socializacijos centras.

Informacijos šaltiniai:

  1.  Kazlauskas, Albertas. Vilniaus gatvės gyvos. Gidas po miesto periferiją. – Vilnius, 2017.- P. 156-157
  2. Naujininkų paslaptys: Šv. Aleksandro Nevskio cerkvė
  3. Pasaulis už bėgių: Naujininkai.
  4. Pasižvalgymai po Vilnių: miesto mikrorajonai. – Vilnius, 2015. -P. 83
  5. Viliūnienė, Gina. Vilniaus šventovės: istorija, legendos, asmenybės, dabartis / fotografijos Raimondo Urbakavičiaus. – Vilnius, 2012. -P. 278-279, 282-283, 286-291.
  6. Шлевис, Герман.  Церковь во имя Святого Благоверного Князя Алекандра Невского. – Iliustr. // Шлевис, Герман. Православные храмы Литвы. – Вильнюс, 2006. – P. 98-102.

One thought on “Vilniaus Šv. Aleksandro Neviškio cerkvė

  1. ALDONA says:

    Negalima kankinti vaikų. Čia buvo miesto profesinė mokykla, bendrabutis ir labai gerai ruošė gabius mokinius. Darbininkai turėjo spartą tikslumą, nepadarydavo broko. Buvo sumanūs, pasakydavo, kas blogai, mokėjo paaiškinti, padėti kitiems. Gyvenime buvo švarūs ir tvarkingi. Tėvai didžiuodavosi savo vaikai.

Leave a Reply