Paplaujos tiltas

Tai XIX a. pabaigos tiltas per Vilnią. Jungia Paupio ir Aukštaičių gatves. Metalinis santvarinis. Tilto ilgis – 20, 25 m. pagrindinės laikančiosios konstrukcijos – dvi plieninės 1, 90 aukščio santvaros. Tilto paklotas susideda iš monolitinės 0, 20 m. storio gelžbetonio plokštės, 0, 05 – 0, 10 m storio nuolydžio plokštės, hidroizoliacinės ir 0, 06 m. storio asfaltbetonio dangos. Mediniai šaligatviai įrengti ant gembių, pritvirtintų prie santvarų išorinių pusių. Važiuojamosios dalies plotis 4, 68 m, šaligatvių – po vieną metrą.

Užupį su Paplauja jungiantis medinis tiltas čia buvo pastatytas XVIII a. apie 1880 metus buvo baigtas statyti metalinis tiltas. Jo metalines konstrukcijas pagamino Varšuvos Lilpopo, Rau ir Ko firmos įmonė. Apie 1955 metus padarytas kapitalinis remontas. Buvo pašalintos visos važiuojamosios dalies medinės konstrukcijos, uždėtas naujas paklotas. 1996 metais tiltas įtrauktas į Kultūros vertybių registrą.

Informaciją parengė:

Valdas Selenis

Informacijos šaltiniai:

  1. Stepanavičius, Algirdas. Paplaujos tiltas. // Lietuvos TSR istorijos ir kultūros paminklų sąvadas. – Vilnius, 1988. – T.1,  p. 381.

Leave a Reply