Artezinio gręžinio bokštelis

Vilniaus senasis vandentiekis buvo gravitacinis, vanduo tekėjo iš aukštesnės vietos į žemesnę, vadinasi, nereikėjo ir jokių sudėtingų įrenginių. Paprasta vandentiekio sistema buvo sudaryta iš medinių vamzdžių, vandens šaltinio – rezervuaro ir vandens čiaupo arba tiesiog indo, į kurį subėgdavo vanduo. Dėl Vilniaus senojo vandentiekio sistemos paprastumo mažai keitėsi vandentiekio technika.

XIX a. II pusėje padidėjus gyventojų skaičiui (1897 m. Vilniuje buvo 154 tūkst. gyventojų), Vilniui ėmė trūkti vandens. 1878–1889 metais daugelis senų medinių vandentiekio vamzdžių buvo pakeisti metaliniais. Juos buvo lengviau eksploatuoti, ir jie maksimaliai išnaudojo Vingrių, Misionierių ir Aušros vartų šaltinius. Tačiau šios priemonės nedavė pageidaujamų rezultatų. Iki 1893 m. įmonių savininkai ir turtingesnieji gyventojai įvairiose miesto dalyse buvo išsigręžę apie 40 artezinių šulinių, duodančių švarų, geros kokybės vandenį. Tačiau miestui vandens nepakako.

Vienas tokių šulinių yra išlikęs iki šių dienų ir stovi Savanorių pr. pradžioje.

Šis aštuonbriaunis, ornamentais puoštas bokštelis – tai antžeminė 1885-1886 m. išgręžto artezinio šulinio dalis. Jo gylis 116,95 metro. Tai pirmasis toks gilus gręžinys Vilniuje, nes paprastai jie būdavo iki 40 m. Jų vanduo pasižymėjo puikiomis cheminėmis ir bakteriologinėmis savybėmis.

Šiuo metu bokštelis nebeatlieka savo paskirties, nes po Antrojo pasaulinio karo antžeminiai įrenginiai buvo išmontuoti, gręžinio žiotys užkimštos, statinio grindys užbetonuotos, tačiau po jomis liko užsandarintas požeminis gręžinys.

XIX a. pab. šis gręžinys turėjo būti naudojamas geriamajam vandeniui išgauti, tačiau dėl per didelės mineralizacijos tam netiko. Tačiau jis buvo naudojamas kitoje gatvės pusėje veikusioje kariuomenės kepykloje.

Artezinį šulinį išgręžė Rusijos geologijos komiteto nario Antano Giedraičio iniciatyva.

Informacijos šaltiniai:

  1. Darius Pocevičius. 100 istorinių Vilniaus reliktų. – Vilnius: Kitos knygos, 2016. p. 342-343.
  2. Centralizuoto vandentiekio kūrimas Vilniuje.

Leave a Reply