Paminklas dailininkui Mstislavui Dobužinskiui

2011 m. lapkritį Vilniuje, skvere šalia Arkikatedros, priešais Tilto gatvę, atidengtas paminklas rusų ir lietuvių dailininkui, scenografui, grafikui ir tapytojui Mstislavui Dobužinskiui.

Paminklas primena metalinę molberto kopiją ir kiekvienas praeivis gali pažvelgti dailininko žvilgsniu į Tilto gatvę pro varinį rėmelį, po kuriuo iškaltas menininko bareljefas.

M. Dobužinskis apipavidalino daugiau kaip 40 operos ir dramos spektaklių, garsėjo ne tik Vilniaus, bet ir Paryžiaus, Londono, Romos, Neapolio, Briuselio, Niujorko operos teatruose. Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje Vilniuje saugomas M. Dobužinskio scenografijos eskizų rinkinys yra įtrauktas į Lietuvos nacionalinį registrą. Tai yra vienintelė Lietuvoje ir pasaulyje tokia gausi ir vertinga  šio dailininko scenografijos darbų kolekcija.

Labiausiai M. Dobužinskį išgarsino poetiški XX a. pradžios Vilniaus Senamiesčio piešiniai. Apie 1907 m. jis nutapė paveikslą „Tilto gatvė Vilniuje“, pasistatęs molbertą kaip tik toje vietoje, kurioje dabar yra skulptūra. Pažvelgus per kiauravidurį rėmą galima įvertinti, kaip gatvelė atrodo šiais laikais, praėjus daugiau nei šimtui metų.

Paminklą inicijavo visuomeninė organizacija „Mūsų dialogas“ ir Vilniaus rusų bendruomenė, o šią vietą skulptūrai pasirinko dėl to, kad M. Dobužinskio paveiksle „Tilto gatvė Vilniuje“ vaizduojama Tilto gatvės pastatų grupė, kurią sovietų valdžia 1986-aisiais ketino nugriauti, o dailininko darbas paskatino valdžią išsaugoti, kaip kultūros vertybę. Skulptorius Kęstutis Musteikis, architektas Algirdas Umbrasas.

Literatūra ir šaltiniai:

  1. Jolanta Marcišauskytė-Jurašienė. Vilniaus skulptūrų kelias. – Vilnius: Modernaus meno centras, 2014, p. 37, 325.
  2. Mstislavas Dobužinskis.
  3. Vilniuje atidengiama skulptūra dailininkui M. Dobužinskiui.
  4. Daugiatautis miestas. Molbertas M. Dobužinskiui.
  5. Arūnas Dumalakas Istoriniame Vilniaus veide netrūksta ir nuostabą keliančių ženklų.
  6. Živilė Ambrasaitė. Mstislavo Dobužinskio scenografija Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus rinkiniuose. – Iliustr. // Dobužinskis, Mstislavas. Scenografija Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus rinkiniuose. – Vilnius, 2006. – p. 7-22.
  7. Antanas Rimvydas Čaplinskas. Vilniaus gatvės = Vilnius streets : istorija, vardynas, žemėlapiai. – Vilnius, 2000, p. 33, 168.
  8. Donaldas Strikulis. Mstislavas Dobužinskis ir Lietuva. Vilniaus vaizdai… kelionė į Lietuvą: istorija. − Iliustr. // Lietuvos aidas. − 2011, spal. 15, p. 6; spal. 19, p.4; spal. 26, p. 9; spal. 29, p. 9; lapkr. 23, p. 8.
  9. Rimantas Vanagas. Tarp Vilniaus ir Peterburgo – Dabužiai!: Mstislavas Dobužinskis: [biografija]. – Vilnius, 2016. – p. 138-145.
  10. Andrejus Žukovskis. Paminklas sulaukė savo dienos: šiandien sostinės Katedros aikštės prieigose bus atidengtas paminklas Mstislavui Dobužinskiui // Vilniaus diena. − 2011, lapkr. 10, p. 3.
  11. Добужинский Мстислав Валерианович: художник // Русские в истории и культуре Литвы. – Вильнюс, 2008. – p. 357-361.

Leave a Reply