Salininkų dvaro svirnas

Salininkai – Vilniaus miesto dalis, esanti 5 km pietus nuo miesto centro. Salininkai ribojasi su tarptautiniu Vilniaus oro uostu. Salininkų (lenk. Soleniki) kaimas ir dvaras iš istorinių dokumentų žinomas XVI amžiuje.

Dar ir šiandien yra išlikę dvaro akcentai – 1785 m. (XVIII a. pab.) pastatytas Salininkų dvaro svirnas, 2005 m. įtrauktas į Kultūros vertybių registrą (unikalus objekto kodas – 30643) ir tvenkiniai.

Stačiakampio formos plane, kompaktinio tūrio, šoninio tipo 2 a. klasicizmo stiliaus statinys su buvusiu cokoliniu aukštu, kuris pakilus grunto lygiui, tapo rūsiu. Centrinė pastato dalis įgilinta – ją sudaro priesvirnis, remiamas 2 kolonų. Buv. suplanavimas – bekoridorinis jungtinis, plane dominuoja centrinė patalpa su laiptais į II ir IIIa., iš jos patenkama į šonines patalpas.

Nuo XVII a. iki XIX a. Salininkų dvaras susijęs su Gorecki gimine. 1828 m. Antonis Gorecki, kariškis ir poetas, 1830–1831 m. laisvės kovų dalyvis, emigravęs į Paryžių, sudarė sutartį su Vilniaus karmelitais dėl pamaldų laikymo dvare. Jo sūnus Tadeuš Gorecki, dailininkas, vedęs A. Mickevičiaus dukrą. Antroji XIX amžiaus pusė Salininkus sieja su Vrublevskių gimine.  Vladislavas Vrublevskis II pasaulinio karo metais giminės dvare buvo ūkvedžiu. Vokiečių okupacinė valdžia dvarą paėmė reicho reikalams. Dar ir šiandien yra išlikę dvaro akcentai.

Nepatvirtintais duomenimis šiame pastate ruošiama įkurdinti Salininkų biblioteką.

Informacijos šaltiniai:

  1. Dvaro svirnas.
  2. Dvaro svirnas.
  3. Kas tai?
  4. Pasižvalgymai po Vilnių: miesto mikrorajonai. – Vilnius, 2015, p. 88-89.
  5. Salininkai
  6. Salininkai.eu
  7. Vilniaus miestas / Naujininkų seniūnija / Naujininkai  Salininkai.

Leave a Reply