Spalvotieji šaltiniai

Spalvotieji šaltiniai trykšta Antakalnyje, mišku apaugusiame kairiajame (rytiniame) Neries slėnio šlaite, Spalvotųjų šaltinių parke. Ši vieta yra šalia Antakalnio transporto žiedo. Geologai šiuos šaltinius vadina Antakalnio žiedo šaltiniais. Abu šaltiniai išteka tame pačiame aukštyje, 14 m aukščiau Neries upės vagos.

Pirmasis šaltinis yra pietinėje parko dalyje. Parko takeliai veda link Neries, į mažą, bet gilią raguvą. Viršutinėje raguvos dalyje sruvena keletas versmių, kurios susijungia ir suformuoja neilgą (apie 80 m ilgio), tačiau vandeningą šaltinio tėkmę. Šaltinis alma žemyn akmenuotu raguvos dugnu ir įteka į Nerį. Raguvos apatinėje dalyje šaltinio tėkmę papildo žemutinės versmės, kurių vanduo yra rudas, geležingas. Jis nudažo šaltinio vagą rudai oranžine spalva. Tuo tarpu viršutinių šaltinio ištakų vanduo yra visiškai skaidrus, geležies jame nei kvapo. Šis šaltinis anksčiau buvo pritaikytas lankymui: ties raguvos pradžia pastatytas informacinis ženklas, raguvoje įrengtas takas su mediniais tilteliais ir laiptais, kuriuo galima nusileisti iki pat Neries, šaltinio ištaka apdėta akmenimis, suformuojant nedidelį baseiną. Deja, medinė įranga jau yra stipriai nusidėvėjusi, mediniai takai ir laiptai sutrūniję, aplūžę, todėl jais eiti reikia atsargiai.

Antrasis šaltinis yra šiek tiek šiauriau, „UNO Park“ nuotykių parko pakraštyje. Jis panašus į pirmąjį šaltinį, tačiau dar gražesnis. Antrojo šaltinio tėkmė trumpesnė (apie 60 m ilgio), tačiau netgi vandeningesnė už pirmąją. Šio šaltinio vaga sudaryta iš labai gražių, spalvingų akmenų (pirmo šaltinio vagos akmenys ne tokie spalvingi), kurie nuostabiai atrodo raibuliuojančiame vandenyje. Galima numanyti, kad dėl  įvairiaspalvių vagos akmenų bei geležingų žemutinių versmių šie šaltiniai ir buvo pavadinti Spalvotaisiais. Antrojo šaltinio ištakose įrengtas geros būklės medinis takas, tad šaltinį patogu lankyti. Tačiau nėra įrengta tako žemyn, link Neries. Norintys nusileisti prie upės turi ieškoti mažo, Neries slėnio šlaite ištrypto takelio. Nusileisti palei šaltinio vagą greičiausiai nepavyks, nes antrojo šaltinio suformuota griova yra ganėtinai siaura.

Marijaus Pilecko fotografijos

Spalvotųjų šaltinių vanduo labai šaltas – net karščiausią vasaros dieną. Taip yra dėl to, kad šaltinius maitina spūdinis vanduo. Jis kyla iš giliai esančio tarpsluoksninio vandeningo horizonto – jame esantis požeminis vanduo yra spaudžiamas ir plyšiais veržiasi į paviršių. Tokie šaltiniai vadinami arteziniais arba kylančiais, jie būna nuolat vandeningi. Spalvotųjų šaltinių vandenyje yra šaltiniams nebūdinga aukšta chlorido ir natrio koncentracija. Šaltinių vanduo yra paveiktas miesto taršos, užterštas nitratais, todėl jo gerti nerekomenduojama.

Šalia Spalvotųjų šaltinių įrengtas vilniečių pamėgtas „UNO Park“ nuotykių parkas. Tai puiki vieta visiems, kas mėgsta pramogas gryname ore: laipioti, karstytis medžiais, leistis žemyn lynais. Čia ras ką veikti tiek maži tiek dideli, šeimos ir draugų kompanijos.

Informaciją parengė:

LEU Geografijos ir turizmo katedros lektorius Marijus Pileckas

LEU geografijos specialybės II kurso studentė Karolina Žvikaitė

Informaciniai šaltiniai:

  1. Antakanio žiedo šaltinis: Geotopų žemėlapio informacija. Valstybinė geologijos informacinė sistema (GEOLIS) © Lietuvos geologijos tarnyba, 2013.
  2. Juodkazis, Vytautas, Papievis, Linas. Vilniaus šaltinių vanduo // Mokslas ir gyvenimas. – 2006, Nr. 11, p. 34-47.
  3. Lietuvos reljefo žemėlapis © UAB Hnit Baltic, 2016.
  4. Šaltinių vanduo nėra ypač švarus, bet kava iš jo – skanesnė.
  5. Šaltiniai Vilniuje 
  6. UNO Park 
  7. Vilniaus šaltiniai – sielai, o ne kūnui atgaivinti. 

Leave a Reply