Bernardinų sodas (Sereikiškių parkas)

Pačiame Vilniaus centre, Vilnios žemupio vingyje, tarp Gedimino pilies kalno ir Bernardinų vienuolyno įsikūręs Bernardinų sodas (apie 9 ha), anksčiau vadintas Sereikiškių parku. Ypatinga parko erdvė – botanikos ekspozicija, skirta įamžinti XVIII a. čia buvusį vieną didžiausių Rytų Europoje Vilniaus universiteto botanikos sodą. Ekspozicijoje pamatysite ginkmedį, geltonąją sedulą, kanadinę pocūgę, juodąją pušį, 3 senus ąžuolus. Šalia įėjimo į parką nuo šv. Brunono gatvės auga seniausias Vilniaus ąžuolas, kurio amžius siekia 400 metų, o kairiajame Vilnios krante netoli Liaudies kultūros centro alma vilniečiams žinomas Minutės šaltinis – iki jo veda laiptai su turėklais.

Bernardinų sodo istorija siekia XV amžių. Kazimieras Jogailaitis 1469 m. pakvietė bernardinų vienuolius į Vilnių ir įkurdino juos į pietryčius nuo Pilies kalno, Vilnios vingyje, netoli karališko malūno. Bernardinai čia pastatė Šv. Onos, Šv. Pranciškaus ir Bernardino bažnyčių bei vienuolyno kompleksą, o pelkėtą ir šaltiniuotą plotą sukultūrino, įveisė sodus su tvenkiniais, kanalais ir derlingais daržais. Vėliau čia buvo ir bitynas bei oranžerija. Likusioje Vilnios vingio dalyje buvo pilies ūkio kiemas, vėliau vadintas Sereikiškių priemiesčiu, su užtvankomis, malūnais, dirbtuvėmis.

XVIII a. pab. – XIX a. pr. į greta nusidriekusį Sereikiškių priemiestį gamtininko prof. S. B. Jundzilo pastangomis buvo perkeltas Vilniaus universiteto botanikos sodas (dabar jo vietoje įrengti teniso kortai). Netrukus jis tapo vienu turtingiausių botanikos sodų Europoje, tačiau po 1831 m. sukilimo, kuriame dalyvavo daug Vilniaus universiteto studentų, universitetas buvo uždarytas, o botanikos sodas ilgainiui sunyko. Po 1863 m. sukilimo generalgubernatorius M. Muravjovas uždarė ir Bernardinų vienuolyną. Bernardinų sodas, kaip ir greta buvęs Vilniaus universiteto botanikos sodas, buvo apleistas. Miesto savivaldybė čia nuomojo sklypus miestiečiams, o jie sodino daržoves. 1880 m. Vilniaus savivaldybės taryba nutarė Sereikiškėse įsteigti viešąjį miesto sodą, kuris apimtų ir buvusį Bernardinų vienuolyno sodą. Ši užduotis buvo patikėta vilniečiui menininkui, Peterburgo dailės akademijos auklėtiniui A. V. Straussui bei inžinieriui Jasinskiui. 

Jų suprojektuotas parkas tapo vienu geriausių moderno stiliaus parkų Lietuvoje.

1888 m. miesto parkas buvo atidarytas lankyti viešai. 1914 m. parke pastatyta pirmoji Vilniuje vandentiekio siurblinė. Po Antrojo pasaulinio karo, sovietmečiu, Sereikiškių viešasis parkas buvo pervadintas Jaunimo parku, jame pastatyta estrada, A. Puškino paminklas, įrengta šokių aikštelė, karuselė, atrakcionų, žaidimų aikštelių vaikams. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę iš parko visi atrakcionai, estrada, šokių aikštelė buvo iškelti, parkui buvo sugrąžintas istorinis Sereikiškių vardas.

2013 m. po ilgiau nei metus trukusios parko rekonstrukcijos atkurta autentiška XIX amžiaus aplinka. Parkas pervadintas Bernardinų sodu, nes anot istorikų kelis šimtmečius didžiojoje šios teritorijos dalyje buvo įrengtas bernardinams priklausęs sodas. Jam atminti sukurta vienuolių sodo ekspozicija su vaistiniais, prieskoniniais, maistiniais ir arbatiniais augalais. Parke galima apžiūrėti atkurtus senuosius parko elementus: alpinariumą, tvenkinį, Belvederio kalnelį, centrinę aikštę, pasivaikščioti takais palei Vilnelę, pasigrožėti istorinėse vietose įrengtais fontanais, kurių vienas yra muzikinis. Parke taip pat yra rožynas, veikia vaikų žaidimo aikštelės, karuselės, kavinė.

Įdomu, kad šioje teritorijoje ne kartą keitėsi Vilnios vaga. Senoji Vilnios vaga tekėjo mūsų dienų centrinės parko alėjos ir vartų vietoje, dabartinės Barboros Radvilaitės gatve, taip dalindama dabartinę parko teritoriją pusiau. Tik XIX amžiaus antroje pusėje senoji Vilnios vaga buvo galutinai užpilta.

Parkas atidarytas lankytojams kasdien nuo 7 iki 22 val. Lankymas nemokamas.

Informaciją parengė:

LEU geografijos specialybės III kurso studentė Lina Peseckytė

LEU Geografijos ir turizmo katedros lektorius Marijus Pileckas

Informaciniai šaltiniai:

  1. Bernardinų sodas.
  2. Bernardinų sodas.
  3. Januškevičius, Laimutis. Lietuvos parkai. – Vilnius, 2006, p. 334-337.
  4. Pasižvalgymai po Vilnių: miesto mikrorajonai . – Vilnius, 2014.- 294 p.
  5. Sereikiškės // Visuotinė lietuvių enciklopedija. –  Vilnius, 2012. – T. XXI , p. 505.
  6. Vilnijos vartai: Senamiesčio seniūnija 

Leave a Reply